Anchetă la un liceu din Suceava după ce elevilor li s-a cerut să plătească diploma de bacalaureat

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava a demarat o anchetă şi a sesizat Ministerul Educaţiei, după ce la un liceu din Gura Humorului li s-a cerut absolvenţilor să achite o anumită sumă de bani pentru eliberarea diplomei de bacalaureat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

349 afișări
Imaginea articolului Anchetă la un liceu din Suceava după ce elevilor li s-a cerut să plătească diploma de bacalaureat

Anchetă la un liceu din Suceava după ce elevilor li s-a cerut să plătească diploma de bacalaureat

Inspectorul Şcolar General al judeţului Suceava, Gheorghe Lazăr, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că a cerut explicaţii de la directorul Colegiului „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, care i-a transmis că decizia de a cere bani elevilor pentru eliberarea diplomei de bacalaureat a fost luată în Consiliul de Administraţie.

„Am luat la cunoştinţă de chestiunea aceasta de la Colegiul <Alexandru cel Bun>, am solicitat o informare doamnei director, am transmis-o ministerului. Doamna director spune că potrivit articolului 9, aliniatului 3 şi articolului 108 din legea Educaţiei Naţionale, Consiliul de Administraţie al Colegiului a stabilit şi a actualizat cuantumul taxelor de eliberare a diplomelor sau a actelor de studii, sumele astfel colectate se virează în bugetul activităţii autofinanţate şi se utilizează pentru procurarea materialelor de birotică, tonnere şi alte consumabile necesare activităţilor specifice şcolii. Sunt scutiţi de la plata acestei taxe elevii cu situaţii financiare precare”, a declarat corespondentului MEDIAFAX, inspectorul şcolar general al ISJ Suceava, Gheorghe Lazăr.

Acesta a explicat că urmează ca în cursul zilei de joi să vadă dacă acest lucru, perceperea unei taxe pentru eliberarea diplomei de bacalaureat, se eliberează şi la alte licee. Din partea conducerii Colegiului „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, inspectorul şef a solicitat şi o copie a deciziei Consiliului de Administraţie.

Articolul 9, aliniatul 3 al Legii Educaţiei precizează că „Învăţământul de stat este gratuit. Pentru unele activităţi, niveluri, cicluri şi programe de studii se pot percepe taxe, în condiţiile stabilite de prezenta lege”, iar în articolul 108 se arată că „unităţile de învăţământ preuniversitar de stat pot obţine venituri proprii din activităţi specifice, conform legii, din donaţii, sponsorizări sau din alte surse legal constituite”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici