Ancheta privind accidentul de pe Autostrada Soarelui: Şoferul autocarului avea alcoolemie zero

Şoferul autocarului care s-a răsturnat pe Autostrada Soarelui, accident în care o adolescentă şi o femeie din Ucraina au murit şi alţi peste 50 de ucraineni au fost răniţi, avea alcoolemie zero, potrivit rezultatelor probelor biologice, care au fost trimise anchetatorilor.

453 afișări
Imaginea articolului Ancheta privind accidentul de pe Autostrada Soarelui: Şoferul autocarului avea alcoolemie zero

Ancheta privind accidentul de pe Autostrada Soarelui: Şoferul autocarului avea alcoolemie zero (Foto: Captura Video)

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că rezultatele analizelor de sânge, făcute la Institutul Naţional de Medicină Legală, indică faptul că şoferul bulgar al autocarului în care se aflau peste 50 de cetăţeni ucraineni nu era sub influenţa băuturilor alcoolice în momentul în care autovehiculul s-a răsturnat pe Autostrada Soarelui.

Şoferul este în continuare internat în Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Urgenţă Floreasca, unde a fost dus după accident, în comă, cu traumatism cranio-cerebral, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, dr. Bogdan Opriţa.

La Spitalul de Urgenţă Floreasca a rămas şi bărbatul căruia i-a fost amputat un braţ, acesta fiind internat în secţie, dar şi o femeie care are plăgi la genunchi, aceasta urmând să fie externată în zilele următoare, a precizat Opriţa.

Autocarul în care se aflau 53 de ucraineni, adulţi şi copii, şi care se îndrepta spre Bucureşti s-a răsturnat, în 9 august, în jurul orei 02.00, pe Autostrada Soarelui. În urma accidentului, o adolescentă de 17 ani şi o femeie au decedat, 48 de persoane, dintre care 21 de copii, au fost trasportate la mai multe spitale din Capitală, iar trei au refuzat transferul spre unităţile medicale. Majoritatea cetăţenilor ucraineni au fost externaţi, la începutul săptămânii, aceştia plecând atunci cu autocare spre Ucraina.

Anchetatorii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, ancheta fiind coordonată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Lehliu Gară.

Anchetatorii iau în calcul, ca ipoteze principale de lucru, fie o defecţiune tehnică la autocar, fie culpa şoferului bulgar, în vârstă de 33 de ani, printre care şi posibilitatea ca acesta să fi adormit la volan. În acelaşi timp, nu este exclusă nici varianta ca şoferul să fi încercat să evite un accident rutier.

Anchetatorii au audiat, la spitale sau la Poliţia Autostrăzi, mai mulţi cetăţeni ucraineni răniţi în accident, majoritatea declarând că dormeau şi s-au trezit abia după ce autocarul s-a răsturnat, au declarat pentru MEDIAFAX surse din Poliţie.

Specialiştii Inspectoratului de Stat pentru Controlul Traficului Rutier (ISCTR) au stabilit că şoferul autocarului a respectat timpii de conducere şi de odihnă, se arată într-un răspuns al Ministerului Transporturilor transmis la solicitarea agenţiei MEDIAFAX.

"Din verificarea acestora s-a constatat că acestea au fost introduse în aparatul tahograf în jur de ora 22.00 şi nu au fost constatate abateri cu privire la legislaţia cu privire la timpii de conducere şi de odihnă", a precizat Ministerul Transporturilor în răspunsul transmis MEDIAFAX.

Directorul Direcţiei de Informare şi Relaţii Publice din Poliţia Română, Ramona Dabija, a spus că la locul producerii accidentului nu sunt urme de frânare. Autocarul a fost transportat la sediul Poliţiei Autostrăzi pentru a fi efectuată o expertiză şi pentru a se stabili care au fost cauzele accidentului.

Conform anchetatorilor, mai mulţi răniţi au formulat plângere, însă au existat şi cazuri în care pasagerii au refuzat să depună plângere.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici