Bărbatul de 61 de ani a murit într-un mod tragic la centrul de imagistică Nassau Open MRI din Westbury, după ce a fost atras într-un aparat de rezonanță magnetică din cauza lanțului metalic greu, pe care îl purta la gât. Incidentul a avut loc în timp ce aparatul era deja în funcțiune pentru altă scanare, chiar a soției sale.
Poliția din comitatul Nassau a transmis că bărbatul a intrat în cameră fără permisiune și purta „un lanț mare și metalic” folosit la antrenamente cu greutăți. Forța magnetică puternică a aparatului l-a tras instantaneu, provocând un „episod medical” care i-a fost fatal, potrivit ABC News.
Soția victimei, pacientă la acel moment, a asistat neputincioasă la cutremurătoarea scenă: „În acel moment, aparatul l-a întors brusc, l-a tras înăuntru și s-a izbit de RMN”, a declarat ea, adăugând că i-a strigat tehnicianului RMN: „Poți să oprești aparatul, să chemi 911, fă ceva!…
Femeia a dezvăluit că tehnicianul cunoștea lanțul, afirmând că nu era prima dată când îl vedea la soțul ei. „Mai discutaseră despre el înainte”, a susținut ea.
Tehnicianul era același care o asista de fiecare dată în timpul scanării și, la un moment dat, ea i-a cerut acestuia să-l cheme pe soțul ei, Keith, pentru a o ajut să coboare de pe masă, așa cum făcea de obicei. Bărbatul a intrat în cameră purtând lanțul și a fost atras brusc de magnetul aparatului.
După ce a fost „înghițit” de aparat, femeia a încercat, împreună cu tehnicianul, să-l tragă înapoi, dar fără succes. Bărbatul a fost transportat la spital în stare critică și a decedat a doua zi, după ce a suferit mai multe atacuri de cord. Potrivit New York Post, lanțul care a condus la tragedie avea aproape 9 kilograme și era folosit la antrenamente cu greutăți.
Dr. Payal Sud, de la Spitalul Universitar North Shore, a declarat pentru CBS că ignorarea regulilor de siguranță poate avea consecințe grave: „Pericolele pot fi catastrofale. Dacă lanțul ar fi fost înfășurat în jurul gâtului, se puteau produce leziuni prin strangulare, asfixiere sau traume cervicale.”
Administrația americană pentru Alimente și Medicamente a subliniat că, deși milioane de RMN-uri sunt efectuate anual, aparatul rămâne periculos în prezența obiectelor metalice. Câmpul său magnetic poate transforma chiar și un tub de oxigen sau un scaun cu rotile într-un proiectil.
Un caz similar, dar fatal, a avut loc în 2001, când un băiat de 6 ani a murit după ce un tub de oxigen a fost atras în aparat, provocându-i leziuni craniene fatale.Aparatul de rezonanță magnetică (RMN) folosește un câmp magnetic foarte puternic și unde radio pentru a crea imagini detaliate ale interiorului corpului. Structura sa seamănă adesea cu un tunel, prin care alunecă o masă mobilă pe care este întins pacientul.
Câmpurile magnetice generează semnale din interiorul organismului, care sunt apoi captate de o antenă radio și transformate de un computer în imagini precise ale țesuturilor și organelor. Deși RMN-ul nu folosește radiații ionizante, ca în cazul radiografiilor sau tomografiilor, forțele magnetice implicate sunt extrem de puternice și pot atrage obiecte metalice cu mare viteză. Din acest motiv, pacienții trebuie să-și scoată toate obiectele metalice și să informeze personalul medical despre orice implant sau dispozitiv metalic din corp.