Prima pagină » Social » ANPC: Amenzi usturătoare de 2,6 milioane de lei pentru comercianții de lactate. Produsele ajungeau în aproape toată țara

ANPC: Amenzi usturătoare de 2,6 milioane de lei pentru comercianții de lactate. Produsele ajungeau în aproape toată țara

Controalele ANPC la comercianții de lapte și produse lactate au dus la amenzi de 2,6 milioane de lei, după ce 500 din cei 670 de operatori verificați au încălcat legea. Cea mai gravă problemă: laptele expirat se vinde în 84% din județele țării.
ANPC: Amenzi usturătoare de 2,6 milioane de lei pentru comercianții de lactate. Produsele ajungeau în aproape toată țara
Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: captură Facebook
Andreea Tobias
31 iul. 2025, 10:35, Social

Din 670 de comercianți verificați în iunie, 500 au avut probleme.

Bilanțul: 482 de amenzi în valoare totală de 2,6 milioane de lei, peste 2 tone de produse lactate retrase definitiv de pe piață și încă 1,5 tone oprite temporar pentru probleme de etichetare.

Din aproximativ 30 de tone de lapte și lactate verificate, peste 6 tone aveau deficiențe.

Cea mai răspândită problemă a fost comercializarea laptelui și lactatelor expirate, constatată în 84% din județe.

Principalele nereguli constatate:

  • comercializarea laptelui de consum și a produselor lactate în afara datei durabilității minimale, respectiv, a datei limită de consum stabilite de producători (84% dintre județe)
  • comercializarea unor produse lactate cu modificări organoleptice de aspect și culoare, cu urme evidente de alterare
  • comercializare laptelui și a unor produse lactate cu ambalaj deteriorat
  • comercializarea produselor lactate în spații comune cu produse cu adaos de alte tipuri de grăsimi/proteine, altele decât cele de origine lactată, fapt ce induce în eroare consumatorul privind natura produselor
  • lipsa unei informări corecte, complete și precise a consumatorilor, care să permită alegerea rațională, în conformitate cu nevoile lor
  • folosirea unor condiții necorespunzătoare de depozitare și păstrare a produselor, care pot determina apariția riscului de contaminare a produselor
  • nerespectarea regimului de temperatură indicată de producător, pentru păstrarea produselor (comercializarea acestora la temperaturi de peste 10°C, comparativ cu cea recomandată de producător, respectiv 2-8 °C)
  • lipsa informațiilor obligatorii referitoare la produsele lactate vrac, comercializate în piețele agroalimentare (procent de grăsime, data fabricației, data durabilității minimale, condiții de păstrare etc.)
  • lipsa afișării substanțelor cu potențial alergen pe care le pot conține produsele lactate.