Andronescu: Am făcut propuneri pentru intrarea în legalitate a Universităţii "Spiru Haret"

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat la finalul şedinţei de luni cu reprezentanţii Universităţii "Spiru Haret", că a făcut mai multe propuneri pentru intrarea în legalitate a unităţii de învăţământ superior, unele care ar trebui să fie rezolvate până la sfârşitul acestei săptămâni.

67 afișări
Imaginea articolului Andronescu: Am făcut propuneri pentru intrarea în legalitate a Universităţii "Spiru Haret"

Andronescu: Am făcut propuneri pentru intrarea în legalitate a Universităţii "Spiru Haret"

O primă propunere este ca înscrierea la admiterea în anul universitar 2009 - 2010 să se facă doar la acele facultăţi, specializări sau programe de studiu pentru care există autorizaţie de funcţionare provizorie sau acreditare.

"Astfel, până la sfârşitul săptămânii, conducerea «Spiru Haret» va prezenta la MECI programele de studiu pentru care există autorizaţie provizorie de funcţionare sau acreditare. Din ceea ce am discutat azi, rezultă că peste 50% dintre programe sunt ilegale", a declarat Andronescu.

Pentru absolvenţii din 2009, MECI va elabora diplome cu antetul ministerului numai pentru facultăţile autorizate provizoriu sau acreditae din cadrul "Spiru Haret". În cazul celor pentru care nu există autorizaţie provizorie sau acreditare, va fi promovat un proiect de ordonanţă astfel înâct tinerii din respectivele facultăţi să fie ajutaţi ca să poată susţine examenele de licenţă.

"Pentru că există precedent, în câţiva ani, tinerii vor da mai întâi un examen de selecţie şi apoi licenţa într-o instituţie de învăţământ superior acreditată", a spus ministrul Educaţiei.

O altă problema la "Spiru Haret" este cea privind promovarea la rang de conferenţiar sau profesor a cadrelor didactice proprii. Potrivit ministrului, niciun cadru diactic care a obţinut acest titlu doar prin recunoaşterea la nivelul Senatului Universităţii "Spiru Haret" nu va fi recunoscut de către MECI în această funcţie.

"Recunoaşterea titlului de conferenţiar sau profesor universitar se face de către Centrul Naţional pentru Atestarea Titlurilor şi Diplomelor Universitare din cadrul MECI şi nu doar de către Senatul instituţiei de învăţământ superior", a declarat Andronescu.

O altă problemă discută a fost cea privind respectarea, potrivit legii, a duratei de studii, fiind vroba despre Facultatea de Drept pentru care legea prevede patru ani de studiu (240 credite). La nivelul "Spiru Haret", această facultate are însă trei ani de studii. "Am cerut conducerii universităţii să reglementeze această problemă, astfel ca facultatea să aibă patru ani de studiu şi 240 de credite", a mai spus Andronescu.

De asemenea, luni s-a mai discutat problema evaluării instituţionale externe. Andronescu a cerut conducerii "Spiru Haret" să accepte evaluarea instituţională externă.

"Mi s-a spus că au fost evaluţi de către o agenţie de evaluare externă, dar nu au ştiut să ne spună care este numele acesteia pentru a verifica dacă această evaluare poate fi luată în seamă. Evaluarea externă nu înseamnă că automat instituţia obţine autorizare provizorie sau acreditare. Ni s-a promis că, până la sfârşitul săptămânii, vom primi mai multe informaţii privind această evaluare externă", a explicat Andronescu.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, s-a întâlnit, luni, cu reprezentanţii Universităţii "Spiru Haret" pentru a analiza situaţia privind neincluderea acestei instituţii de învăţământ superior în Hotărârea de Guvern 749/2009 publicată în Monitorul Oficial în 6 iulie şi care cuprinde universităţile acreditate sau care pot funcţiona provizoriu.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, vineri, că pentru sesiunea din această vară universităţile "Spiru Haret" din Bucureşti şi "Petre Andrei" din Iaşi nu pot organiza concurs de admitere în anul întâi, întrucât au nişte probleme, după rezolvarea acestora putând să-şi reia activitatea complet.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici