Andronescu: Bacalaureatul profesional există în Franţa din 1985. A fost introdus de curând în Austria

Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, a declarat, luni, în Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor, că bacalaureatul profesional există din 1985 în Franţa şi a arătat că prin această măsură nu a "alergat după voturi".

466 afișări
Imaginea articolului Andronescu: Bacalaureatul profesional există în Franţa din 1985. A fost introdus de curând în Austria

Andronescu: Bacalaureatul profesional există în Franţa din 1985. A fost introdus de curând în Austria (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"N-am alergat niciodată după voturi, nu am alergat niciodată după măsuri care să nu susţină calitatea", a spus Andronescu, la dezbaterea cererii de reexaminare formulate de preşedintele Traian Băsescu la proiectul de lege care introduce bacalaureatul profesional.

Ministrul Eduacaţiei a respins criticile aduse de către deputatul PDL Marius Spînu, care a apreciat că prin introducerea bacalaureatului profesional "se încearcă introducerea unui argument pur electoral de a se oferi o foaie de hârtie fără nimic în spate".

Andronescu a spus că proiectul de lege privind bacalaureatul profesional a apărut ca "o necesitate", după ce anul trecut şi anul acesta 150.000 de absolvenţi de liceu nu au promovat examenul de bacalaureat şi nu pot fi integraţi pe piaţa muncii.

"Diploma aceasta este gândită ca un permis de acces pe piaţa muncii. Această diplomă nu reprezintă accesul în învăţământul superior", a mai spus Ecaterina Andronescu, arătând că orice elev poate opta pentru bacalaureatul profesional dacă nu mai doreşte să urmeze cursuri universitare.

Deputaţii din Comisia de învăţământ au decis, luni, menţinerea bacalaureatului profesional în ordonanţa de urgenţă 73/2010, respingând astfel cererea de reexaminare formulată de preşedintele Băsescu şi adresată Parlamentului. Decizia Comisiei de învăţământ a Camerei a fost luată cu 15 voturi "pentru" şi un vot "împotrivă".

"A fost respinsă cererea de reexaminare şi menţinută legea şi ea se transmite plenului Camerei, plenul o votează sau nu, după care ea ajunge la Comisia de învăţământ de la Senat şi apoi în plenul Senatului şi se întoarce la domnul preşedinte", a explicat Ecaterina Andronescu după şedinţa comisiei.

Ea a mai spus că proiectul de lege ar mai putea fi modificat în Comisia de învăţământ a Senatului, dar a arătat că în Senat proiectul a fost votat în unanimitate atunci când a fost dezbătut.

Andronescu a mai spus că bacalaureatul profesional există în Franţa din 1985 şi a fost introdus de curând şi în Austria.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici