Andronescu: Nu vor fi schimbaţi directorii de şcoli, ci doar inspectorii

Ministrul Ecaterina Andronescu a precizat, vineri, la Consiliul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), că nu vor fi demişi directorii de şcoli, ci doar inspectorii, deoarece numai aceştia sunt cuprinşi în ordonanţa privind schimbarea conducerii instituţiilor publice deconcentrate.

113 afișări
Imaginea articolului Andronescu: Nu vor fi schimbaţi directorii de şcoli, ci doar inspectorii

Andronescu: Nu vor fi schimbaţi directorii de şcoli, ci doar inspectorii (Imagine: Mediafax Foto)

"Ordonanţa 37 nu cuprinde directorii de şcoli, ci numai inspectorii. Acstora din urmă le cer performanţă. Nu am avut niciodată porniri de a face schimbări politice, acestea fiind necesare doar pentru creşterea performanţei în învăţământ", a precizat ministrul Educaţiei.

Ecaterina Andronescu a subliniat că, de săptămâna viitoare, va începe vizite în teritoriu, pentru a clarifica prevederile OUG 37, deoarece "una se transmite de la Minister şi alta ajunge în teritoriu".

Ordonanţa privind deconcentratele este aplicată începând de joi, deoarece a intrat în vigoare odată cu publicarea ei în Monitorul Oficial.. Actul guvernamental permite înlocuirea tuturor şefilor de servicii, notificarea fiind trimisă acestora în două zile pentru a respecta atât 30 zile de preaviz, cât şi cele 32 zile din ordonanţă.

Ordonanţa de urgenţă care modifică procedurile de conducere a serviciilor deconcentrate a fost publicată în Monitorul Oficial miercuri seara şi prevede desfiinţarea posturilor de conducere din aceste servicii în termen de 32 zile. Pe de altă parte, statutul funcţionarilor publici prevede că, în cazul eliberării din funcţia publică, autoritatea sau instituţia publică este obligată să acorde funcţionarilor publici un preaviz de 30 de zile calendaristice.

În concluzie, termenul în care actualii şefi de servicii deconcentrate trebuie notificaţi asupra schimbării din funcţie va expira la două zile după publicarea actului normativ, respectiv vineri seara.

Pentru serviciile publice deconcentrate vor fi înfiinţate funcţii de director coordonator şi director coordonator adjunct, în care numirile vor fi decise pe baza unui proiect de management pe o perioadă de maximum patru ani, prin care să fie propuse soluţii de rezolvare a problemelor din domeniu.

De asemenea, va fi încheiat şi un contract de management, tot pentru maximum patru ani, cu indicatori de performanţă.

Contractul de management va fi asimilat contractului individual de muncă, conferind titularului vechime în muncă şi va putea fi reziliat în cazul neîndeplinirii obligaţiilor prevăzute în document.

Directorii vor fi numiţi în urma evaluării cunoştinţelor şi abilităţilor manageriale, prin act administrativ al conducătorului instituţiei sau al autorităţii publice ierarhic superioare, iar contractul de management va include atât indicatori specifici de performanţă, cât şi clauzele contractuale care reglementează drepturile şi obligaţiile părţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici