Andronescu: Salariile în Educaţie nu scad şi nu se fac disponibilizări

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, miercuri, că salariile din Educaţie nu vor scădea, că nu se vor face disponibilizări şi că ştirea lansată în baza unei circulare trimisă inspectorilor şcolari este "rău intenţionată".

14 afișări
Imaginea articolului Andronescu: Salariile în Educaţie nu scad şi nu se fac disponibilizări

Andronescu: Salariile în Educaţie nu scad şi nu se fac disponibilizări

Întrebată dacă salariile din Educaţie vor scădea cu 25%, ministrul Andronescu a precizat: "Nu. Nu ştiu cine a lansat această ştire. Nu se pune problema. Ordonanţa de rectificare a rectificat negativ bugetul Educaţiei cu suma care presupunea creşterile salariale de anul acesta. Nu se fac reduceri de salarii, nu se fac reduceri de sporuri, ca urmare, o asemenea ştire lansată nu ştiu de cine mi se pare că este rău intenţionată".

Andronescu a arătat că, dacă inspectorii generali au lansat în judeţe o asemenea decizie, le va cere socoteală pentru acest lucru, întrucât au introdus la nivel naţional o informaţie care nu are un suport real.

"Îi asigur pe profesori că îşi vor primi salariile la nivelul la care este acum. Ne vom bate să recâştigăm resursele pierdute la o rectificare pozitivă", a sublinat Andronescu.

Întrebată ce s-a întâmplat cu circulara şi dacă aceasta nu a fost înţeleasă bine de către inspectorii şcolari, ministrul Andronescu a precizat: "Circulara pe care a trimis-o directorul de buget-finanţe nu are semnătura mea. El a trimis sumele defalcate pe fiecare judeţ şi a cerut în această circulară să fie acordate salariile în conformitate cu legea".

"Nici un inspector şcolar nu poate să diminueze salariul în lipsă de respect faţă de legislaţia în vigoare. Inspectorilor care au luat o altă decizie le voi cere socoteală", a adăugat Andronescu.

Ea a subliniat că nu este posibil să fie dat afară un profesor înscris cu o normă, în cursul anului şcolar, şi a dat asigurări că nici în toamnă nu se va pune o asemenea problemă.

Guvernul a aprobat, marţi, ordonanţa de urgenţă prin care se propune prelungirea până la finalul anului a actelor normative în vigoare privind salarizarea în sectorul bugetar, procedură care, în lipsa unei alte decizii, reprezintă practic o îngheţare a salariilor în sistemul bugetar, la nivelul actual, până la 31 decembrie 2009.

Toţi sindicaliştii din educaţie s-au declarat nemulţumiţi de rectificarea negativă a bugetului Ministerului Educaţiei şi au anunţat că vor hotărî, joi, acţiunile de protest, fiind şanse foarte mari ca profesorii să boicoteze examenele naţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici