Andronescu: Sunt şocată de acuzaţiile DNA. Nu am cerut şi nu am luat niciun leu

Fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu, vizată de cererea DNA privind începerea urmăririi penale a nouă foşti miniştri, a declarat, vineri, că este şocată de acuzaţiile DNA, pe care le respinge, ea susţinând că niciodată nu a cerut şi nu a luat niciun leu.

1010 afișări
Imaginea articolului Andronescu: Sunt şocată de acuzaţiile DNA. Nu am cerut şi nu am luat niciun leu

Ecaterina Andronescu (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

“Luare de mită, spălare de bani sunt lucruri care... mă duc şi mă bat până la Dumnezeu. Aşa ceva în viaţa mea nu am făcut. Nu mi-a trebuit un leu de undeva”, a afirmat Ecaterina Andronescu, într-o intervenţie telefonică la Realitatea Tv.

Fost ministru al Educaţiei în perioadele 2000-2003, 2008-2009 şi 2008-2012, Andronescu a susţinut că nu a cerut şi nu a luat niciun leu în perioada în care a fost ministru.

“Nu am cerut şi nu am luat (bani – n.r.). Vreau să spun lucrul acesta răspicat”, a subliniat Andronescu, senator PSD.

Ecaterina Andronescu s-a declarat nemulţumită de faptul că nu a fost chemată la DNA să i se spună despre acuzaţii sau să fie audiată.

“Nu ştiu. Ar fi trebuit să mă cheme şi pe mine cineva să îmi spună. Eu sunt acum chiar şocată. (...) Această instituţie ar fi trebuit să mă cheme şi pe mine şi să mă întrebe”, a spus Andronescu.

Întrebată dacă a semnat vreo prelungire de contract pentru firma Siveco, în 2009, ea a răspuns: “În 2009, nu-mi aduc aminte. Proiectul acesta a fost iniţiat în perioada 2001-2003”.

“În legătură cu luare de mită şi spălare de bani, în viaţa mea nu am făcut aşa ceva”, a subliniat Andronescu.

DNA cere aviz de la preşedinte, Senat, Camera Deputaţilor şi Parlamentul European pentru începerea urmăririi penale în cazul a nouă foşti miniştri care în perioada mandatelor ar fi săvârşit infracţiuni, în cazul licenţelor Microsoft pentru şcoli.

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi, a solicitat procurorului general al Parchetului ICCJ să ceară Senatului şi Camerei Deputaţilor aviz pentru urmărirea penală a foştilor miniştri Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme şi Şerban Mihăilescu.

De asemenea, Kovesi a solicitat formularea unei cereri la Parlamentul European pentru avizarea urmăririi penale a lui Dan Nica.

Pentru alţi cinci foşti miniştri vizaţi în acest dosar, respectiv pentru Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău, s-au formulat solicitări similare către preşedintele Traian Băsescu.

DNA arată că cererea a fost formulată pentru că există suspiciuni în cazul foştilor miniştri în dosarul privind licenţele Microsoft pentru şcoli.

"Direcţia Naţională Anticorupţie a fost sesizată la data de 5 iunie 2013 de către Corpul de Control al Primului-Ministru, ca urmare a acţiunii de control efectuată la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei Naţionale, în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale. Întrucât din Raportul de control rezultau indicii cu privire la încheierea, în condiţii nelegale, a contractului comercial de închiriere licenţe din 15.04.2004, extins ulterior pentru produse educaţionale Microsoft, a actelor adiţionale la acest contract, precum şi a contractelor aferente derulării Programul «Sistem Educaţional Informatizat» (SEI), Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu şi respectiv a unor infracţiuni de corupţie în legătură cu derularea acestor contracte", se arată într-un comunicat de presă al DNA.

În cazul Ecaterinei Andronescu, ministrul Educaţiei şi Cercetării în perioada 28 decembrie 2000 - 19 iunie 2003, ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării în perioada 22 decembrie 2008 - 1 octombrie 2009 şi în prezent senator, DNA cere Senatului avizul pentru începerea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, constând în aceea că ar fi procedat la aprobarea bugetului pentru derularea Programului „Sistem Educaţional Informatizat” şi respectiv pentru proiectul ce a vizat licenţierea Microsoft; ar fi iniţiat şi avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Compaq şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora; ar fi stabilit, printr-un Memorandum, firmele care să participe la realizarea proiectului, atestând în mod nereal că acestea fac parte dintr-un consorţiu; ar fi stabilit procente de participare la proiect în favoarea anumitor firme; ar fi acceptat cesiunea contractului de către SIVECO, deşi invocase necesitatea achiziţiei de la aceeaşi sursă; ar fi înlesnit firmei SIVECO şi colaboratorilor săi încheierea contractului în condiţiile lipsei de competiţie, încheind contractul în condiţii oneroase pentru ministerul pe care îl conducea, toate acestea având drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achiziţiei de servicii şi produse la preţuri peste valoarea de piaţă: licenţe cu circa 30 – 40% mai scumpe, calculatoare şi produse software la preţuri cu până la 50% mai mari decât cele pentru aceleaşi produse sau produse similare de pe piaţă; în perioada 2001 -2009, ar fi pretins şi primit de la firma SIVECO şi firmele colaboratoare foloase necuvenite constând în sume de bani sau calculatoare, pentru sine sau pentru altul, în scopul de a le asigura derularea unor proiecte cu ministerul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici