Andronescu: UPB se orientează spre softurile care aduc dezvoltare economică, mai puţin pe jocuri

Universitatea Politehnica Bucureşti (UPB) are un pronunţat caracter al cercetării ştiinţifice, orientându-se mai mult spre softurile ce aduc dezvoltare economică şi în mai mică măsură spre cele pentru jocuri, chiar dacă acestea dau profit, a declarat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

174 afișări
Imaginea articolului Andronescu: UPB se orientează spre softurile care aduc dezvoltare economică, mai puţin pe jocuri

Ecaterina Andronescu (Imagine: Ovidiu Micsik/ Mediafax Foto)

Declaraţia a fost făcută luni, la deschiderea POLIFEST 2012 - eveniment ştiinţific şi de promovare a ofertei educaţionale, organizat de UPB în perioada 17-19 octombrie.

"Unul dintre obiectivele POLIFEST vizează deschiderea Universităţii Politehnica spre societate, spre companii. Noi avem câteva proiecte care sunt construite pe fonduri structurale, în care sunt cuprinşi 7.000 de studenţi care fac practică în companii, pe baza acordurilor de parteneriat pe care le avem. Cred că universitatea trebuie să rămână o instituţie deschisă spre societate, şi nu cantonată într-un turn de fildeş. Nu pregătim inginerii pentru a avea o diplomă, îi pregătim pentru integrarea în mediul economic", a mai spus ministrul Educaţiei.

Ecaterina Andronescu a povestit cum, în urmă cu câţiva ani, într-un dialog cu angajatorii, i-a întrebat ce îi nemulţumeşte în pregătirea absolvenţilor UPB.

"Unul dintre răspunsuri a fost unul pe care l-am folosit în corectarea programului, respectiv acela că absolvenţii nu ştiu să comunice foarte bine. După aceea, noi am introdus în toate programele de studii ale UPB cursuri de comunicare", a spus Andronescu.

În acelaşi context, ministrul Educaţiei a adăugat că, din dialogul cu angajatorii, programele de studii ale UPB sunt racordate la aşteptările mediului economic. "Studenţii UPB sunt angajaţi din timpul studenţiei. Când criza nu era la apogeu, aveam facultăţi unde ponderea (celor care lucrau din timpul facultăţii - n.r.) trecea de 75 la sută. După absolvire, se angajează foarte mulţi, peste 85 la sută. Dar ceea ce ne îngrijorează şi ne preocupă este să se angajeze în domeniul pentru care s-au pregătit. Şi aici, dialogul cu angajatorii este important", a mai spus Andronescu.

Întrebată dacă tinerii sunt pregătiţi pentru a face faţă la ceea ce este "la modă" în prezent, respectiv softuri de telefoane şi jocuri, ministrul Educaţiei a spus că "deşi jocurile aduc profit, universitatea se orientează mai mult pe cercetare ştiinţifică.

"Facultatea de automatică şi calculatoare îşi adaptează permanent pregătirea soft-iştilor la ceea ce cere piaţa. Dar trebuie să recunoaştem că o universitate cu un pronunţat caracter al cercetării ştiinţifice se orientează în mai mică măsură spre softurile pentru jocuri, chiar dacă ele aduc profit, şi în mai mare măsură spre softurile care aduc dezvoltare economică", a mai spus ministrul.

Întrebată câţi absolvenţi pleacă din ţară, Andronescu a răspuns: "Foarte mulţi. Mii, anual".

"În 2001, plecau 2.000 de informaticieni în fiecare an. Atunci, s-a luat o măsură favorabilă, şi anume au fost scutiţi de impozitul pe profit cei care produceau soft. De fapt, cei care pleacă sunt din toate domeniile ingineriei, pentru că pe piaţa occidentală se simte o mare nevoie de ingineri. Tinerii din Europa Occidentală sunt mai puţin atraşi de inginerie, Occidentul devenind atracţie pentru tinerii noştri. Un inginer, în Occident, are unul dintre cele mai mari salarii", a mai spus ministrul Educaţiei.

Cu acelaşi prilej, Andronescu a declarat că, în opinia ei, universitatea are un rol important în învăţarea absolvenţilor să devină propriii lor stăpâni. "Politehnica poate să-i înveţe să devină propriilor antreprenori", a conchis ministrul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici