Angajaţi ArcelorMittal Galaţi vor organiza un protest, nemulţumiţi de noul contract colectiv de muncă

Angajaţi ai ArcelorMittal Galaţi anunţă că vor organiza un miting de protest săptămâna viitoare, nemulţumiţi de condiţiile de muncă şi de încheierea noului contract colectiv de muncă pentru următorii doi, care prevede, între altele, o creştere salarială de 50 de lei brut, considerată însă prea mică.

393 afișări
Imaginea articolului Angajaţi ArcelorMittal Galaţi vor organiza un protest, nemulţumiţi de noul contract colectiv de muncă

Angajaţi ArcelorMittal Galaţi vor organiza un protest, nemulţumiţi de noul contract colectiv de muncă (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi au anunţat, vineri, într-un comunicat de presă, că a fost încheiat noul contract colectiv de muncă pentru următorii doi ani.

Astfel, pentru 2016, documentul prevede o creştere salarială de 50 de lei brut pentru muncitori, şefi de formaţie şi personal TESA cu studii medii şi includerea, începând din luna mai, a nivelului maxim al sporului de vechime (25%), în salariul de bază. În 2017, 15% din angajaţi vor fi promovaţi, iar un bonus de 240 de lei brut va fi acordat în luna iunie. Un al doilea bonus, în valoare de 200 de lei, va fi acordat în cazul în care rezultatele companiei se vor ameliora.

Aceste majorări, se precizează în comunicat, însumează o creştere totală a câştigului salarial mediu, pentru următorii doi ani, de 5.066 de lei brut pentru fiecare salariat (211 lei brut/angajat, lunar) pentru categoriile de salariaţi menţionate. De asemenea, va fi introdus un bonus special pentru şefii de formaţie, iar pentru celelalte categorii de angajaţi, sistemul de bonusuri şi promovări care au în vedere performanţa va continua.

”Noul contract colectiv de muncă asigură o bază socială solidă pentru a ne continua eforturile de transformare a combinatului nostru şi pentru a păstra locurile de muncă în viitor, în pofida pieţei dificile”, a declarat Bruno Ribo, directorul general al ArcelorMittal Galaţi.

Reprezentanţii companiei mai arată că ArcelorMittal Galaţi îşi asumă şi garantează veniturile angajaţilor prin anticiparea a doi ani într-unul singur în cadrul contractului colectiv de muncă ”în condiţiile actuale ale unei inflaţii negative, ale unui mediu de afaceri nesigur şi după şase ani consecutivi în care s-au înregistrat pierderi”.

”Deşi negocierile au fost dificile, ambele părţi au înţeles necesitatea de a găsi soluţii care să protejeze şi să crească veniturile angajaţilor, s-a creat un cadru de aliniere la cerinţele legale ce urmează a intra în vigoare, precum şi asigurarea unei vizibilităţi pe următorii ani, aspecte cruciale pentru bunul mers al companiei noastre”, a declarat Mihaela Crăciun, director de resurse umane al ArcelorMittal Galaţi.

Pe de altă parte, reprezentanţii Sindicatului Naţional Solidaritatea se declară nemulţumiţi de prevederile noului contract de muncă semnat de conducerea ArcelorMittal Galaţi cu sindicatul reprezentativ de pe platforma siderurgică, Sindicatul Metalurgistul.

Din acest motiv, Sindicatul Naţional Solidaritatea a decis să organizeze un miting de protest în 19 ianuarie, în faţa Porţii de Est a combinatului.

”La cererea mai multor salariaţi ai AMG din sectoarele Furnale, Oţelării, Laminoare şi din alte locuri, Sindicatul Naţional Solidaritatea a hotărât ieri (n.r. - joi) în şedinţa extarordinară a Consiliului de Conducere, organizarea unui mitinng de protest al celor nemulţumiţi de condiţiile de muncă din ce în ce mai grele; salarizarea mult redusă faţă de volumul de muncă şi rezultatele obţinute de către companie, precum şi de nevoile materiale ale familiilor salariaţilor; semnarea unui CCCM în condiţii proaste pentru salariaţi şi pentru doi ani (2016-2017)”, se arată în comunicatul transmis, vineri, de Sindicatul Naţional Solidaritatea.

În continuare se precizează că scopul acestui miting este acela de a reclama conducerii AMG, patronatului acestuia, precum şi Sindicatului Metalurgistul, ”nemulţumurile faţă de politica neadreaptă a acestora, în relaţia cu forţa de muncă, care a obţinut rezultate, foarte bune, atât în ceea ce priveşte volumul de muncă realizat constant în ultimii doi ani consecutivi, şi mai ales faţă de salarizarea foarte mică în raport de acestea”.

Potrivit liderului Sindicatului Naţional Solidaritatea, Gheorghe Tiber, până la 1 ianuarie 2016, salariul minim brut în cadrul ArcelorMittal Galaţi a fost de 1.050 de lei pe lună.

El a precizat că, odată cu intrarea în vigoare a noului contract colectiv de muncă, muncitorii şi maiştrii ar urma să aibă un salariu minim brut situat între 1.100 de lei şi 1.613 lei pe lună, iar personalul TESA între 1.100 de lei şi 1.920 de lei pe lună, în funcţie de clasele de salarizare.

La ArcelorMittal Galaţi lucrează aproximativ 6.200 de persoane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici