Angajaţii de la mina de uraniu Crucea, din judeţul Suceava, au reluat lucrul în subteran

Angajaţii din schimbul doi al Exploatării Miniere de Uraniu Crucea au intrat în subteran luni după-amiază, după ce minerii din primul schimb au refuzat să coboare în mină solicitând ca majorarea cu 15 la sută a salariilor să fie inclusă în salariul de bază.

491 afișări
Imaginea articolului Angajaţii de la mina de uraniu Crucea, din judeţul Suceava, au reluat lucrul în subteran

Angajaţii de la mina de uraniu Crucea, din judeţul Suceava, au reluat lucrul în subteran (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat că minerii din schimbul doi al EM Crucea au intrat în subteran şi că toţi angajaţii au înţeles că situaţia se va soluţiona prin noul contract colectiv de muncă.

"Din câte am înţeles, mâine (n.r. - marţi) şi schimbul unu va intra în subteran", a spus Sinescu.

Aproximativ 250 de mineri din schimbul întâi de la punctele de lucru Crucea şi Botuşanu ale Exploatării Miniere de Uraniu Crucea au intrat luni în grevă spontană, refuzând să coboare în subteran şi cerând ca majorarea cu 15 la sută a veniturilor, obţinută recent, să fie inclusă în salariul de bază.

Prefectul Florin Sinescu a declarat că în urma protestelor declanşate în luna august minerilor le-au fost majorate salariile cu 15 la sută, însă această creştere nu a fost inclusă în salariul de bază.

El a spus că angajaţii Exploatării Miniere de Uraniu Crucea au primit tot ceea ce li s-a promis în urma protestelor din august, iar creşterea cu 15 la sută a fost achitată, dar nu a fost inclusă în salariul de bază întrucât pentru aceasta ar trebui modificat contractul colectiv de muncă.

Prefectul a susţinut că modificarea contractului colectiv de muncă se va face în 2013, în noul buget al Companiei Naţionale a Uraniului (CNU).

Protestatarii au negociat cu Anton Filipuc, director în cadrul CNU, şi cu Ioan Moraru, directorul Exploatării Miniere Crucea care le-au explicat modul în care se poate soluţiona solicitarea lor.

La începutul lunii august, aproximativ 300 de mineri de la Crucea s-au blocat în subteran, în semn de protest faţă de condiţiile de muncă şi de salariile mici.

Minerii s-au plâns că salariile lor nu au mai crescut din 2009, ei câştigând, după aproximativ 15 ani de muncă, în jur de 1.500 de lei pe lună, sumă în care intră şi sporurile, în condiţiile în care mina Crucea este singura mină de uraniu din România, precum şi furnizorul de materie primă pentru centrala nucleară de la Cernavodă.

Reprezentanţii Companiei Naţionale a Uraniului CNU spuneau că "înţeleg pe deplin revendicările şi nevoile minerilor privind creşterile salariale, însă au în vedere condiţiile economice actuale şi limitările bugetare". Reprezentanţii companiei precizau, totodată, că CNU este la zi cu plata salariilor faţă de angajaţii săi şi a făcut permanent investiţii pentru îmbunătăţirea securităţii şi sănătăţii la locul de muncă.

Totodată, CNU arăta că au fost făcute demersuri pentru deschiderea unui nou zăcământ în Carpaţii Orientali, având în vedere faptul că zăcământul Crucea Botuşanu se află "în epuizare".

Minerii au renunţat la protest după o zi, după ce li s-a promis că salariile vor fi majorate cu 15 sută.

La Exploatarea Minieră Crucea lucrează aproximativ 700 de angajaţi - 250 în primul schimb şi 100 în schimbul al doilea, restul lucrând la suprafaţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici