Suceava: Aproximativ 300 de mineri de la Crucea s-au blocat în subteran, nemulţumiţi de salariile mici

Aproximativ 300 de mineri s-au blocat, joi dimineaţă, în mina Crucea, din judeţul Suceava, în semn de protest faţă de condiţiile de muncă şi de salarariile mici.

301 afișări
Imaginea articolului Suceava: Aproximativ 300 de mineri de la Crucea s-au blocat în subteran, nemulţumiţi de salariile mici

Suceava: Aproximativ 300 de mineri de la Crucea s-au blocat în subteran, nemulţumiţi de salariile mici (Imagine: Adi Piclisan/Arhiva Mediafax Foto)

Minerii, care s-au blocat, joi dimineaţă, în mina de uraniu Crucea, sunt nemulţumiţi de condiţiile grele de muncă şi de salariile mici care, susţin ortacii, nu au mai crescut de aproape trei ani.

Protestatarii susţin că sunt decişi să nu iasă curând din mină, ei solicitând să li se aducă mâncare şi apă şi intenţionând să îşi continue protestul atât cât va fi necesar.

Minerii s-au plâns că salariile lor nu au mai crescut din 2009, ei câştigând după aproximativ 15 ani de muncă în jur de 1.500 de lei pe lună, sumă în care intră şi sporurile, acest lucru în condiţiile în care mina Crucea este singura mină de uraniu din România, precum şi furnizorul de materie primă pentru centrala nucleară de la Cernavodă.

Ortacii au declanşat protestul după ce Compania Naţională a Uraniului a anunţat că, deocamdată, nu sunt bani suficienţi pentru majorarea salariilor, astfel că minerii au decis să se blocheze în în subteran în semn de protest.

Potrivit preşedintelui Federaţiei Naţionale Mine Energie, Marin Condescu, între sindicate şi administraţie au început negocieri cu conducerea minei pentru rezolvarea doelanţelor greviştilor.

Negocierile se poartă în condiţiile în care unitatea încă nu are aprobat de către MInisterul Economiei bugetul de ventirui şi cheltuieli pe anul în curs.

Exploatarea Minieră Crucea este singura exploatare de uraniu funcţională din ţară, având două puncte de lucru: Crucea şi Botuşanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici