ANRE ar putea aviza o creştere mai mică de 15% a tarifelor ELCEN la energia termică

Cererea Electrocentrale Bucureşti de majorare a tarifelor la energia termică livrată către RADET nu poate fi acceptată la nivelul solicitat, de 15%, dar autoritatea de reglementare ar putea aviza o creştere sub acest procent, a declarat, joi, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

2 afișări
Imaginea articolului ANRE ar putea aviza o creştere mai mică de 15% a tarifelor ELCEN la energia termică

ANRE ar putea aviza o creştere mai mică de 15% a tarifelor ELCEN la energia termică

"Noi nu am făcut decât să luăm act de solicitarea de creştere a preţului gigacaloriei, urmând ca Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) să se pronunţe, dar deja Autoritatea a sugerat că oferta companiei nu poate fi acceptată şi că se va găsi un preţ ceva mai mic. Suntem încă în situaţia în care compania face solicitări, iar ANRE dezbate", a spus Vosganian.

Producătorul de electricitate şi căldură Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) a cerut Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), încă din luna noiembrie 2007, să aprobe majorarea tarifelor energiei termice pe care o livrează către RADET, cu circa 15%, începând cu 1 ianuarie 2008, din cauza majorărilor preţurilor combustibililor.

ANRE nu a transmis încă un răspuns la cererea ELCEN.

"Companiile doresc să aibă preţuri cât mai mari pentru a-şi maximiza profiturile. În acelaşi timp, Autoritatea trebuie să armonizeze interesele companiilor cu protecţia consumatorului şi cu regulile pieţei, adică să fixeze astfel de preţuri care să nu coboare sub costuri şi să nu oblige fie la faliment, fie la subvenţionări din partea statului", a arătat ministrul Economiei.

El a arătat că eforturile Guvernului de a menţine preţul la energie electrică sau la gaze naturale "în limite rezonabile" sunt afectate uneori de lipsa de iniţiativă din partea autorităţilor locale, care acceptă preţuri ridicate pentru acoperirea pierderilor din reţea sau a pierderilor companiilor determinate de neplata facturilor.

Oficialii Ministerului Economiei şi Finanţelor şi cei ai Ministerului Internelor şi Reformei Administrative se vor întâlni, săptămâna viitoare, cu reprezentanţii unităţilor care furnizează energie termică şi cu cei ai ANRE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici