ANRE vrea înlocuirea tarifului social la energia electrică cu ajutoare directe

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) intenţionează să înlocuiască tariful social la electricitate cu acordarea de ajutoare directe pentru consumatorii cu venituri reduse, dar măsura depinde de alocarea unor fonduri la rectificarea bugetară.

58 afișări
Imaginea articolului ANRE vrea înlocuirea tarifului social la energia electrică cu ajutoare directe

Vicepreşedintele ANRE, Nicolae Opriş

"Este o dorinţă. Nu credem că mai devreme de 1 ianuarie 2009 este posibil să eliminăm tariful social, pentru că este necesară o rectificare bugetară", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Opriş.

El a adăugat că tariful social ar fi trebuit eliminat încă de anul trecut, dar din lipsa fondurilor de la bugetul de stat, acest lucru nu a fost posibil.

Renunţarea la tariful social ar urma să fi înlocuită cu un ajutor direct de la bugetul de stat, asemănător cu cel pentru energia termică sau gazele naturale.

Consumatorii sunt subvenţionaţi, în prezent, prin preţul energiei, de către ceilalţi consumatori.

Opriş a afirmat la jumătatea anului trecut că toţi consumatorii casnici de electricitate care beneficiază de tarife sociale vor primi ajutoare financiare de la stat pentru plata energiei.

În acest sens ANRE a elaborat, anul trecut, împreună cu Ministerul Muncii, un proiect de ordonanţă de urgenţă, care ar fi trebui să intre în vigoare la 1 iulie 2007, odată cu liberalizarea pieţei de energie.

Opriş a menţionat la acea dată că dacă proiectul de ordonanţă nu este aprobat până la 1 iulie 2007, consumatorii casnici vor continua să beneficieze de tariful social la energie până la adoptarea noilor măsuri de sprijin financiar.

Introducerea acestui tip de ajutor pentru consumatori se înscrie în intenţia ANRE de a renunţa la reglementarea preţurilor,din 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici