ANSVSA: Gripă aviară, depistată la o specie de pelicani din Delta Dunării

Un focar de gripă aviară a fost depistat la o specie de pelicani din Delta Dunării, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) dispunând măsuri de intensificare a supravegherii păsărilor sălbatice din zonă.

523 afișări
Imaginea articolului ANSVSA: Gripă aviară, depistată la o specie de pelicani din Delta Dunării

ANSVSA: Gripă aviară, depistată la o specie de pelicani din Delta Dunării (Imagine: Mediafax Foto / Silviu Matei)

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea a fost anunţată, miercuri, de Institutul Naţional pentru Cercetare şi Dezvoltare "Delta Dunării", despre prezenţa unor pelicani morţi, pe insula Ceaplace, aflată în lacul Sinoe, informează ANSVSA.

Inspectorii DSVSA Tulcea s-au deplasat imediat în zona respectivă şi au recoltat, pentru examene de laborator, şase cadavre de pelicani creţi.

În colonia de pelicani nu au fost observate păsări bolnave, însă s-a constatat existenţa unui număr de 64 de cadavre de pelicani creţi. Deşi în zonă mai existau şi alte specii de păsări, nu s-au mai identificat şi alte cadavre de păsări.

Pelicanii creţi sunt o specie de păsări sălbatice migratoare, care în această perioadă a anului zboară dinspre continentul african în Delta Dunării, pentru a cuibării.

Cele şase cadavre prelevate au fost examinate, joi, în cadrul laboratorului DSVSA Tulcea. În urma investigaţiilor de laborator, toate probele au prezentat rezultat pozitiv pentru virusul gripei aviare.

Conform procedurilor, probele au fost transmise pentru confirmare şi serotipizare la Institutul Naţional de Diagnostic pentru Sănătate Animală (IDSA), care este laboratorul naţional de referinţă pentru gripa aviară.

Boala a fost depistată într-o zonă izolată, mlăştinoasă, aflată la limita dintre judeţele Tulcea şi Constanţa.

Ca urmare, ANSVSA a dispus în teritoriu aplicarea măsurilor privind controlul gripei aviare de intensificare a supravegherii păsărilor sălbatice din zona Deltei Dunării, stabilirea zonei de protecţie (3 km) şi a zonei de supraveghere (10 km) din jurul focarului, zone care, în acest caz, nu includ vreo locuinţă.

De asemenea, va fi intensificată şi colaborarea cu autorităţile locale, cu Institutul Naţional pentru Cercetare şi Dezvoltare "Delta Dunării", Administraţia Rezervaţiei Biosfera "Delta Dunării", Asociaţia Ornitologică Română, dar şi cu Asociaţia Vănătorilor şi Pescarilor din România.

Evoluţia situaţiei este permanent monitorizată de serviciile veterinare, pentru a împiedica răspândirea bolii către efectivele de păsări domestice.

Boala este prezentă şi în Bulgaria, serviciile veterinare din ţara vecină notificând confirmarea bolii, pentru prima oară în acest an, tot la exemplare de pelicani creţi dintr-o rezervaţie naturală, în data de 28 ianuarie.

ANSVSA face un nou apel către populaţie de a informa, în cel mai scurt timp, medicul veterinar, despre orice caz de îmbolnăvire sau deces înregistrat la animalele din gospodărie.

ANSVSA a implementat, începând cu anul 2005, un Program de monitorizare al gripei aviare. În cadrul acestui program, ANSVSA realizează o inspecţie permanentă, prin examen de laborator pe probe de sânge, tampoane traheale şi tampoane cloacale la păsările de exploataţiile aflate în localităţile din judeţe cu risc crescut de contaminare trans-frontalieră şi a păsărilor din import, aflate în perioada de carantină. Acest program prevede, ca obiectiv special, supravegherea păsărilor migratoare din Delta Dunării şi efectuarea în cadrul IDSA - Laboratorul Naţional de Referinţă pentru gripa aviară - a izolărilor virusului influenţei aviare, pe probe de tampoane cloacale şi organe, prelevate de la păsările sălbatice moarte sau vânate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici