Anton: Am discutat despre modificarea grilei de salarizare în educaţie

Ministrul Educaţiei, Anton Anton, a declarat, joi, că la întâlnirea cu liderii federaţiilor din educaţie nu s-a discutat despre amânarea legii de majorare cu 50 la sută a salariilor profesorilor, ci despre noul sistem de salarizare a bugetarilor şi despre grila de salarizare din învăţământ.

72 afișări
Imaginea articolului Anton: Am discutat despre modificarea grilei de salarizare în educaţie

Anton: Am discutat despre modificarea grilei de salarizare în educaţie, nu despre amânarea legii (Imagine: Mediafax Foto)

Ministrul Educaţiei a declarat că i-a invitat pe reprezentanţii sindicatelor "la o cafea" pentru a discuta despre viitorul învăţământului.

"Discuţia s-a centrat pe noul sistem de salarizare a bugetarilor. Am discutat despre cum ar trebui să facem pentru a fi proactivi în elaborarea unui nou sistem de salarizare. Ne-am propus să constituim comisii de experţi care să analizeze şi să ne furnizeze argumente", a declarat Anton Anton la finalul întâlnirii cu liderii celor patru federaţii din educaţie.

Ministrul Educaţiei a afirmat că salarizarea din învăţământ este prea rigidă, că nu există o componentă fixă şi una variabilă a salariilor.

Demnitarul a mai spus că pentru noua grilă de salarizare ar trebui ca evaluarea performanţelor cadrelor didactice să se facă după criterii clare, bine gândite, care să scoată în evidenţă poziţia acestora în comunitatea din care fac parte.

Sindicaliştii au spus că sunt de acord cu ministrul Educaţiei, dar cred că o componentă variabilă a salariilor nu poate exista fără o resursă umană motivată.

Totodată, sindicaliştii au subliniat că nu pot discuta despre un nou sistem de salarizare decât după aplicarea legii de majorare cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice, apreciind că aceasta trebuie să intre în vigoare de la 1 octombrie, şi nu de la 1 aprilie 2009.

"Vrem să se aplice legea votată de Parlament, validată de Curtea Constituţională şi promulgată de preşedinte. Recunoaştem că avem imperfecţiuni în grilă dar nu ne vom aşeza la nicio masă pentru a discuta noua grilă de salarizare. Nu cădem în plasă, pentru că vrem ca legea să fie aplicată şi abia după aceea putem discuta eventuale modalităţi de modificare. Faptul că legea nu se aplică ne face să credem că nu se doreşte calitate în învăţământ", a declarat preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, a declarat că federaţia pe care o reprezintă nu va accepta nicio discuţie pe marginea legii de majorare cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice, care, în opinia sa, este "legală, legitimă şi minimală".

În opinia lui Cornea, discuţia de joi cu ministrul Educaţie a fost utilă, pentru că vine în întâmpinarea dorinţei de a ridica nivelul calităţii în învăţământ la "o nouă aşezare pe orizontală şi pe verticală a grilei de salarizare în sistemul bugetar.

Cornea a mai spus că este siderat de atitudinea premierului din ultimele zile prin care încearcă să ridice o categorie de bugetari împotriva alteia.

"Sunt siderat de acţiunile prim-ministrului de a ridica o categorie de bugetari împotriva alteia, de a întreba părinţii dacă preferă majorarea salariilor profesorilor sau investiţii în infrastructură, de a-i ridica pe muncitori împotriva profesorilor", a precizat Cornea.

Sindicatele din educaţie spun că vor depune o plângere la Parlamentul European împotriva Guvernului Tăriceanu, pentru amânarea legii de majorare a salariilor cadrelor didactice şi îi cer ministrului Educaţiei să îşi retragă semnătura de pe actul normativ.

FSLI a decis, joi, să declanşeze greva de avertisment în 10 noiembrie, urmând ca din 18 noiembrie să intre în grevă generală pe termen nelimitat.

Totodată, sindicaliştii Federaţiei "Spiru Haret", intră în grevă de avertisment pe 3 noiembrie, fără a stabili încă data grevei generale.

Tot joi, liderii Cartel Alfa şi BNS s-au întâlnit pentru a stabili acţiunile din perioada următoare.

Sindicaliştii Sed Lex au anunţat că din13 noiembrie intră în grevă generală, urmând ca în 20 noiembrie, odată cu declanşarea protestului şi de către cei de la Sanitas, să se afle în grevă generală toţi bugetarii afiliaţi la CNSLR Frăţia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici