Aproape 2.200 de persoane înscrise în grad de invaliditate şi-au pierdut dreptul la pensie

Aproape 2.200 de persoane, înscrise într-un grad de handicap, şi-au pierdut dreptul la pensie în urma verificărilor, iar în cazul altor 5.994 s-a decis schimbarea încadrării de la un grad de invaliditate agravant la un grad de invaliditate mai puţin agravant, informează, marţi, Ministerul Muncii.

64 afișări
Imaginea articolului Aproape 2.200 de persoane înscrise în grad de invaliditate şi-au pierdut dreptul la pensie

Aproape 2.200 de persoane înscrise în grad de invaliditate şi-au pierdut dreptul la pensie (Imagine: Nicu Mircea/Mediafax Foto)

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) informează că de la începutul activităţii de verificare medicală desfăşurată de Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale a fost confirmată încadrarea în acelaşi grad de invaliditate pentru 162.573 de persoane din cele 170.966 de persoane verificate.

"Pentru 5.994 de persoane s-a decis schimbarea încadrării de la un grad de invaliditate agravant la un grad de invaliditate mai puţin agravant. De asemenea, în urma acestor verificări s-a decis depensionarea a 2.197 de persoane", se arată în comunicatul remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

Legea 119/2010 prevede că într-un interval de un an Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale, prin Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, organizează verificarea încadrării în grad de invaliditate a pensionarilor de invaliditate aflaţi în evidenţă la acea dată.

Dacă în urma verificării încadrării în grad de invaliditate realizate rezultă că dreptul la pensia de invaliditate a fost acordat prin săvârşirea unor infracţiuni, atât beneficiarul pensiei de invaliditate, cât şi persoanele care au participat, în orice mod, la săvârşirea unei infracţiuni ce a avut ca rezultat încadrarea în grad de invaliditate răspund, în condiţiile legii, beneficiarul pensiei de invaliditate fiind obligat să restituie integral sumele încasate ilegal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici