Aproape 20 de ONG-uri atrag atenţia CCR privind posibila neconstituţionalitate a Legii asociaţiilor

APADOR-CH şi alte 17 organizaţii neguvernamentale atrag atenţia Curţii Constituţionale, prin procedura amicus curiae, privind posibila neconstituţionalitate a Legii asociaţiilor, prin care unele ONG-uri vor fi obligate să îşi modifice denumirea.

471 afișări
Imaginea articolului Aproape 20 de ONG-uri atrag atenţia CCR privind posibila neconstituţionalitate a Legii asociaţiilor

Aproape 20 de ONG-uri atrag atenţia CCR privind posibila neconstituţionalitate a Legii asociaţiilor (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Acest articol, se arată în comunicat, obligă ONG-urile din România să-şi modifice denumirile într-un interval de doi ani de la data apariţiei legii, în caz contrar fiind desfiinţate de drept.

"Prin noua lege sunt, practic, desfiinţate hotărâri judecătoreşti irevocabile, care au stabilit cu autoritate de lucru judecat că înfiinţarea ONG-urilor a respectat condiţiile legale de la data respectivă, inclusiv cu privire la denumire", arată reprezentanţii APADOR-CH, adăugând că că "în acest context, se pune întrebarea cum vor mai putea să funcţioneze normal, să atragă noi membri, să participe la concursurile pentru finanţarea de proiecte şi să se dezvolte instituţional ONG-urile dacă acestea vor fi în permanenţă sub ameninţarea desfiinţării pentru pretinsa încălcare a unor reguli venite din viitor pentru a rejudeca trecutul".

Potrivit articolului II din proiectul de lege, adoptat în 10 decembrie de Camera Deputaţilor, cameră decizională, asociaţiile, fundaţiile sau federaţiile legal constituite la data intrării în vigoare a prezentei legi au obligaţia să-şi modifice denumirea, în condiţiile încadrării în prevederile legale.

Textul proiectului de lege adoptat prevede că este interzisă utilizarea în denumirea asociaţiei a unor sintagme sau cuvinte susceptibile să creeze confuzie cu denumirea unor autorităţi sau instituţii publice, precum: "comisariat", "inspectorat", "gardă", "autoritate", "consiliu", "agenţie", "poliţie", "jandarmerie", "protecţia consumatorilor" sau derivatele acestora.

Totodată, este interzis ca denumirea asociaţiei să fie identică sau asemănătoare până la confuzie cu denumirea oricărei structuri profesionale constituite în baza legii şi care funcţionează în acord cu aceasta, cum ar fi: "Barou", "Cameră", "Uniunea Naţională a Barourilor din România", "Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România", "Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti", "Consiliul de Mediere", "Consiliul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România", "Consiliul Uniunii Naţionale a Barourilor din România", precum şi altele asemenea.

Neîndeplinirea obligaţiei de a-şi modifica denumirea pentru a se încadra în prevederile legale are ca efect dizolvarea de drept şi radierea din Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor, în condiţiile legii, după împlinirea unui termen de doi ani înlăuntrul căruia asociaţiile, fundaţiile sau federaţiile legal constituite pot utiliza, concomitent, şi denumirea iniţială, mai prevede proiectul.

APADOR-CH a semnalat, încă din momentul în care proiectul de lege se discuta în Camera Deputaţilor, că articolul amintit încalcă atât principiul neretroactivităţii legii, prevăzut de articolul 15 alineatul 2 din Constituţie, al separaţiei puterilor în stat, articolul 1 alineatul 4 din Constituţie, al autorităţii de lucru judecat a hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile, articolul 126 alineatul 1 din Constituţie, cât şi dreptul de asociere garantat de articolul 40 alineatul 1 din Constituţie, se mai arată în comunicat.

După adoptare, Parlamentul a trimis legea spre promulgare la preşedinţie, iar preşedintele Traian Băsescu a sesizat CCR, care va dezbate miercuri constituţionalitatea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii.

Prin informarea amicus curiae la care au recurs ONG-urile, este permis celor care au o expertiză într-un anumit domeniu (în speţă, respectarea drepturilor omului, libertatea presei) să ajute instanţa, ca "prieteni ai instanţei", prin furnizarea, cu rol consultativ, de informaţii/observaţii relevante pentru soluţionarea unei cauze importante.

Amicus curiae este o instituţie juridică distinctă de cea a intervenţiei şi care este recunoscută ca atare de instanţele din sistemele de drept de tip common law, spre exemplu, de Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Organizaţiile semnatare ale acţiunii sunt Agenţia de Monitorizare a Presei - ActiveWatch, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Asociaţia ACCEPT, Asociaţia Miliţia Spirituală, Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet, Asociaţia "Salvaţi Dunărea şi Delta”, Centrul de Resurse Juridice, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Român de Politici Europene, Fundaţia PACT, Fundaţia Soros România, Institutul pentru Politici Publice, Romani CRISS şi Romanian Harm Reduction Network.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici