Aproape 400 de angajaţi ai Roşia Montană Gold Corporation, aflaţi în şomaj tehnic, vor fi disponibilizaţi

Aproape 400 din cei 500 de angajaţi ai companiei Roşia Montană Gold Corporation, care din 1 martie se află în şomaj tehnic, vor fi disponibilizaţi din aprilie şi până la mijlocul lunii mai, susţine liderul sindical Cristian Albu, care spune că în prezent sunt negocieri pentru plăţi compensatorii.

745 afișări
Imaginea articolului Aproape 400 de angajaţi ai Roşia Montană Gold Corporation, aflaţi în şomaj tehnic, vor fi disponibilizaţi

Lider sindical: Aproape 400 de angajaţi ai Roşia Montană Gold Corporation, aflaţi în şomaj tehnic, vor fi disponibilizaţi (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Preşedintele Sindicatului Roşia Montană, Cristian Albu, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că aproximativ 400 din cei 500 de angajaţi ai companiei miniere Roşia Montană Gold Corporation, care din 1 martie se află în şomaj tehnic, vor fi disponibilizaţi, începând de luna viitoare şi până la mijlocul lunii mai.

Albu a spus că sindicatul, care reprezintă angajaţii companiei miniere Roşia Montană Gold Corporation, se află, în prezent, în consultări cu patronatul pentru găsirea unei soluţii de acordare a unor plăţi compensatorii, astfel încât impactul social să fie cât mai mic.

"În urma primirii intenţiei de disponibilizare colectivă, sindicatul se află în consultări cu patronatul şi considerăm că va trebui să găsim o soluţie de comun acord pentru ca impactul social să fie diminuat asupra salariaţilor care sunt supuşi procesului de disponibilizare. Asta ar însemna ca patronatul să plătească un anumit cuantum în bani, adică nişte plăţi compensatorii. Noi ne-am gândit la un anumit număr de plăţi compensatorii şi acum aşteptăm să vină patronatul cu o ofertă şi cu siguranţă vom cădea de comun acord la un anumit număr de plăţi compensatorii, astfel încât impactul social să fie diminuat", a spus Albu.

Întrebat dacă disponibilizările de la RMGC vor avea impact social în zonă, Cristian Albu a răspuns că în urma acestei măsuri "viaţa de zi cu zi va fi mai grea în zonă".

"Cu siguranţă că toate cele 500 de locuri create de compania minieră în zonă au creat un confort, iar odată cu diminuarea acestor locuri de muncă confortul acesta va dispărea şi oamenii vor resimţi direct. Lipsa unui salariu duce până la urmă la un trai mai prost, iar viaţa de zi cu zi va fi mai grea în zonă", a spus Albu.

El a adăugat că, în prezent, 400 din cei 500 de angajaţi ai companiei miniere sunt în şomaj tehnic, primind 75 la sută din salariul de bază, iar şomajul tehnic durează până în 31 martie.

"Cei aproximativ 400 de angajaţi sunt în şomaj tehnic, contractele de muncă sunt suspendate şi ei primesc 75 la sută din salariul de încadrare. Acest şomaj tehnic este doar de o lună, de la 1 martie până la 31 martie. O parte dintre salariaţi au fost cu contract de muncă pe perioadă determinată şi contractele lor expiră la 31 martie, o altă parte dintre salariaţi au fost pe perioadă nedeterminată şi pentru ei perioada de preaviz cu celelalte perioade impuse de lege vor duce undeva la mijlocul lui mai la pierderea efectivă a locului de muncă", a afirmat Cristian Albu.

Întrebat ce angajaţi vor mai rămâne la compania minieră, liderul sindical a răspuns că vor fi păstraţi angajaţi care lucrează în explorare şi în administrarea societăţii.

"Pot să spun că angajaţii care rămân sunt cei care lucrează în explorare pentru că avem o licenţă minieră care trebuie păstrată, sunt o parte dintre cei care asigură administrarea societăţii, contabilitate şi pază, iar cei care sunt afectaţi de disponibilizări sunt cei care lucrau în construcţii, la reabilitarea patrimoniului, la Cătălina-Monuleşti", a afirmat Cristian Albu.

Întrebat dacă sindicatul ar putea recurge şi la acţiuni de protest, Cristian Albu a spus că nu exclude astfel de acţiuni, deşi a mai organizat şi anul trecut şi nu au avut rezultat.

"Noi anul trecut am avut manifestări de protest aproape zilnice şi nu cred că am rezolvat nimic cu asta. Bineînţeles, ca şi sindicat ne gândim la acţiuni de protest în continuare, dar deocamdată suntem în procesul de consultare cu patronatul şi sperăm că până la sfârşitul lunii să vină şi ceva pozitiv din partea factorilor de decizie", a conchis Albu.

Aproape 400 din cei aproximativ 500 de angajaţi ai companiei miniere Roşia Montană Gold Corporation au intrat în şomaj tehnic, din 1 martie, societatea luând măsura de a-şi reduce activitatea din cauza întârzierilor în procedura de evaluare şi autorizare a proiectului minier.

Purtătorul de cuvânt al companiei Roşia Montană Gold Corporation, Cătălin Hosu, declara, la începutul lunii martie, că 392 din cei aproximativ 500 de angajaţi ai companiei, reprezentând circa 80 la sută, au fost trimişi în şomaj tehnic începând din 1 martie.

"RMGC confirmă reducerea activităţii companiei, prin intrarea în şomaj tehnic a 392 de angajaţi, ca urmare a întârzierilor repetate în procedura de evaluare şi autorizare a proiectului minier de la Roşia Montană. Ne dorim ca această situaţie să fie temporară şi ca evaluarea proiectului minier să se încheie cât mai repede, pentru a putea construi cea mai modernă mină din România, care să respecte cele mai înalte standarde europene şi care să genereze mii de locuri de muncă şi bunăstare, atât în zona Roşiei Montană, cât şi pe plan naţional", spunea Hosu.

Compania Roşia Montană Gold Corporation este o societate minieră româno-canadiană care derulează proiectul minier de la Roşia Montană, aflându-se în prezent în stadiul de evaluare şi autorizare a acestuia. Proiectul ar însemna exploatarea cu cianuri a zăcământului auro-argintifer din zonă, astfel încât a stârnit numeroase controverse şi proteste.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici