Aproape 9.000 de concediaţi prin desfiinţarea a 113 agenţii guvernamentale

Restructurarea agenţiilor guvernamentale, decisă în şedinţa de miercuri a Executivului, presupune păstrarea a 113 agenţii dintr-un total de 226, cu reducerea a 10.544 de posturi bugetate, din care 8.971 sunt posturi ocupate, iar economiile la buget însumează 52 milioane euro anual.

37 afișări
Imaginea articolului Aproape 9.000 de concediaţi prin desfiinţarea a 113 agenţii guvernamentale

Aproape 9.000 de concediaţi prin desfiinţarea a 113 agenţii guvernamentale (Imagine: Radu Vioreanu/Mediafax Foto)

Guvernul a anunţat, printr-un comunicat, că restructurarea se referă la 226 de agenţii, autorităţi, administraţii, oficii, din care 141 au fost desfiinţate, comasate sau restructurate prin preluarea în ministere, şi au fost păstrate 113, inclusiv cele 33 care nu pot fi desfiinţate ca urmare a angajamentelor asumate faţă de Uniunea Europeană.

Măsurile de restructurare vor conduce la desfiinţarea a 10.554 de posturi bugetate de la toate agenţiile, autorităţile şi din aparatele proprii ale ministerelor.

Din acest total de posturi desfiinţate, 1.583 sunt vacante, dar bugetate, iar restul de 8.971 sunt ocupate.

Economiile care se realizează la bugetul de stat însumează 219,35 milioane lei, aproximativ 52 milioane de euro, pentru un an financiar.

Guvernul precizează că procesul de restructurare a agenţiilor a vizat numai acele instituţii cu personalitate juridică distinctă şi buget propriu şi care, pentru a putea fi restructurate, necesită elaborarea de hotărâri de guvern sau proiecte de lege.

Structurile fără personalitate juridică din componenţa ministerelor vor fi restructurate prin ordin al ministrului şi fiecare ministru este responsabil pentru implementarea acestor măsuri.

Măsurile de restructurare nu vizează societăţile comerciale, societăţile naţionale, companiile naţionale şi regiile autonome la care statul este acţionar unic sau majoritar şi care vor fi tratate separat, din cauza regimului juridic şi financiar diferit.

De asemenea, în cadrul procesului de restructurare nu au fost luate în discuţie instituţiile de cultură şi cele care oferă servicii educaţionale şi de sănătate populaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici