Aproape 9.000 de persoane din Neamţ şi Suceava şi-au evacuat pe dealuri bunurile şi animalele

Aproape 9.000 de persoane din judeţele Neamţ şi Suceava şi-au pus la adăpost, pe dealuri, în noaptea de marţi spre miercuri, animalele şi bunurile şi sunt pregătiţi să-şi părăsească locuinţele în orice moment în cazul în care se va da alarma în legătură cu producerea unor viituri pe Siret.

68 afișări
Imaginea articolului Aproape 9.000 de persoane din Neamţ şi Suceava şi-au evacuat pe dealuri bunurile şi animalele

Aproape 9.000 de persoane din Neamţ şi Suceava şi-au evacuat pe dealuri bunurile şi animalele (Imagine: Liviu Maftei/Arhiva Mediafax Foto)

Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ, colonelul Ioan Nitică, a declarat că în judeţul Neamţ aproximativ 6.500 de persoane au fost vizate de evacuare, marţi seară, după ce apele Siretului s-au umflat şi au ieşit din matcă inundând mai multe zone, în urma ploilor abundente.

Potrivit sursei citate, oamenii din localităţile situate de-a lungul Siretului şi-au dus animalele şi bunurile pe dealuri şi sunt gata să-şi părăsească locuinţele în orice moment când se va da alarma, dacă situaţia o va impune.

Colonelul Ioan Nitică a explicat că în cazul în care se vor produce viituri pe Siret, oamenii vor fi evacuaţi temporar, iar dacă problemele provocate de inundaţii vor fi de durată mai lungă atunci se va găsi o soluţie pentru rezolvarea situaţiei şi cazarea persoanelor evacuate.

Şeful ISU Neamţ a mai spus că aproximativ o sută de bătrâni care sunt netransportabili au fost duşi în spitalul din Roman în această perioadă, astfel încât să fie în afara pericolului.

În judeţul Neamţ, în fiecare comună unde au fost semnalate probleme determinate de inundaţii Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă are reprezentanţi care monitorizează permanent situaţia, totodată serviciile de intervenţie lucrând pentru supraînălţarea unor diguri.

Prefectul de Suceava, Sorin Popescu, a declarat că în judeţ au fost evacuate temporar în jur de 1.800 de persoane din localităţile riverane Siretului, cei mai mulţi plecând la prieteni sau la rude.

Potrivit prefectului, în jurul orei 12.00 - 13.00 va fi convocat un comitet de urgenţă pentru stabilirea măsurilor care se impun în funcţie de nivelurile şi debitele care se vor înregistra pe Siret în perioada următoare.

Marţi seară, Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) a instituit stare de alertă în judeţele Iaşi, Suceava şi Neamţ, unde urmau să fie luate măsuri speciale de evacuare a populaţiei.

Starea de alertă, care se va menţine până la scăderea debitelor unor râuri sub cota de atenţie, presupune o serie de măsuri speciale, între care interzicerea accesului populaţiei în zona digurilor sau în zonele cu pericol de inundaţii.

În judeţul Neamţ erau vizate municipiul Roman şi localităţile Doljeşti, Tămăşeni, Sagna, Gădinţi, Horia, Ion Creangă şi Icuşeşti, iar în judeţul Suceava a fost declarată stare de alertă în localităţile Dolhasca, Grămeşti, Zamostea, Zvoriştea, Adâncata, Hânţeşti, Siminicea, Dumbrăveni, Vereşti, Fântânele şi Liteni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici