Aproape un sfert din gravidele din Bucureşti fumează în timpul sarcinii- studiu

Aproape un sfert dintre femeile gravide din Bucureşti continuă să fumeze şi în timpul sarcinii, arată studiu "Fumatul la femeiele gravide" prezentat luni de medici şi specialişti, care au explicat că şi obstetricienii au o vină pentru că sunt la rândul lor fumători şi privesc indulgent obiceiul.

20 afișări
Imaginea articolului Aproape un sfert din gravidele din Bucureşti fumează în timpul sarcinii- studiu

Aproape un sfert din gravidele din Bucureşti fumează în timpul sarcinii- studiu

Potrivit studiului "Fumatul la femeiele gravide", realizat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Sugarului (IOMC), împreună cu Centrul de Politici şi Servicii de Sănătate şi International Research Center din Canada, prezentat de medicul Mihaela Nanu, de la IOMC, 22 la sută din femeile care au născut în maternităţile din Bucureşti au continuat să fumeze şi în timpul sarcinii.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 414 gravide din maternităţile din Bucureşti, ceea ce reprezintă 3 la sută din numărul total de gravide înregistrate în Capitală, în medie, pe parcursul unui an. Majoritatea femeilor sunt educate, având studii universitare şi postuniversitare, nivelul lor socio-economic este unul mai ridicat decât în ţară, 80 la sută fiind angajate, a declarat sociologul Ecaterina Stativ, explicând că fumatul caracterizează populaţia "avantajată" din Bucureşti.

"Nu există diferenţe semnificative între grupurile etnice. De pildă, prevalenţa fumatului la femeile rome (11 la sută dintre cele participante la studiu) este aceeaşi ca la românce, adică 22 la sută. "Însă 58 la sută dintre mamele rome cu copii sub nouă luni fumează, un procent semnificativ mai mare decât în cazul româncelor, care fumează în proporţie de 27-30 la sută", a spus sociologul.

Medicul Mihaela Nanu a reamintit efectele secundare ale fumatului asupra gravidelor, indiferent de cât fumează, acestea fiind riscurile şi în cazul gravidelor fumătoare pasive. Astfel, o gravidă care fumează riscă să facă avort, să aibă o naştere prematură, copilul să aibă greutate mai mică la naştere, sugarul să moară subit, complicaţii în timpul sarcinii, precum dezlipirea prematură a plancetei, iar unele femei riscă să devină neferitile.

Din cele 414 de gravide participante la studiu, 53 la sută au spus că au fumat cel puţin o dată, iar 42 la sută dintre acestea au rămas fumătoare active. Aceasta face ca 22 la sută dintre femei să fumeze în timpul sarcinii.

Un procent semnificativ de femei (60 la sută) au fumat mai puţin în timpul sarcinii, 29 la sută au spus că au fumat la fel, iar 3 la sută mai mult, majoritatea femeilor optând pentru ţigări light (69 la sută).

Renunţarea la acest obicei este o chestiune de voinţă în opinia a 69 la sută dintre gravide, iar 20 la sută spun că nu ştiu ce trebuie să facă. "Există 5 la sută dintre femei care sunt preocupate de sănătatea copilului, aceasta reprezentând o adevărată motivaţie pentru care ar renunţa", a explicat Mihaela Nanu, precizând că 30 la sută dintre femei au renunţat la fumat, jumătate dintre ele luând această iniţiativă în timpul saricinii. Motivele pentru care acestea au renunţat la fumat a fost de a-şi proteja sarcina şi sănătatea.

O gravidă găseşte cel mai mare sprijin pentru a renunţa la fumat în mass-media (33 la sută), abia apoi în personalul medical (21 la sută), partenerul fiind printre ultimii oameni la care aceasta ar apela. Din păcate, gravida îşi doreşte sprijinul partenerului ,dar în 57 la sută din cazuri şi acesta fumează, a explicat medicul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici