Aproximativ 15.000 de credincioşi, aşteptaţi să participe la slujba de Bobotează de la malul mării

Aproximativ 15.000 de credincioşi ortodocşi sunt aşteptaţi să participe, joi, de Bobotează, la slujba de sfinţire a apelor pe care Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, o va oficia la malul mării.

36 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 15.000 de credincioşi, aşteptaţi să participe la slujba de Bobotează de la malul mării

Aproximativ 15.000 de credincioşi, aşteptaţi să participe la slujba de Bobotează de la malul mării (Imagine: Stefan Ciocan/Mediafax Foto)

Potrivit Biroului de presă al Arhiepiscopiei Tomisului, apa sfinţită a fost deja îmbuteliată, cu sprijinul jandarmilor şi pompierilor constănţeni, dar şi a credincioşilor, în zeci de mii de PET-uri care vor fi apoi împărţite constănţenilor care vor asista la slujba de la malul mării.

Ceremoniile prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului au început încă de miercuri, când Arhiepiscopul Tomisului a oficiat, la Catedrala "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din Constanţa, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta Liturghie, iar apoi Slujba de Sfinţire Mare a apei, identică cu cea care se oficiază în ziua de Bobotează.

Joi, în ziua de Bobotează, la Catedrala Arhiepiscopală are loc Sfânta Liturghie în cinstea Botezului Domnului, oficiată începând cu ora 09.00 de către ierarhul Tomisului. După slujbă, clerul şi credincioşii vor porni în procesiune spre faleza Cazinoului Constanţa, unde va fi oficiată slujba de sfinţire a apelor.

Conform tradiţiei, IPS Teodosie va arunca în apa mării trei cruci care vor fi recuperate de către cei care vor sfida gerul Bobotezei. Tot în cadrul slujbei de la malul mării, Arhiepiscopul Tomisului va sfinţi apa din mai multe butoaie de lemn aflate în care trase de boi şi măgari. Acestea vor pleca apoi în procesiune pe străzile oraşului, pentru a împărţi aghiasma celor ca nu vor reuşi să participe la slujba din Portul Tomis.

Măsurile de ordine publică în timpul procesiunilor şi ceremoniile religioase vor fi asigurate de 130 de militari ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Constanţa, împreună cu alţi 60 ai Grupării de Jandarmi Mobile "Tomis". De asemenea, un pluton de 18 subofiţeri, sub comanda unui ofiţer, va face parte din garda de onoare care va însoţi procesiunea spre faleza Cazinoului, unde va fi oficiată slujba de sfinţire a apelor.

"Jandarmii vor asigura ordinea publică în timpul tuturor acestor manifestări, la care este aşteptată prezenţa a aproximativ 15.000 de credincioşi, iar la sfârşitul slujbei vor ajuta la împărţirea sticlelor cu apă sfinţită", a declarat purtătorul de cuvânt al IJJ Constanţa, maiorul Sorin Mustăţea.

El a mai spus că aceleaşi măsuri de ordine publică vor fi asigurate de jandarmi şi pe traseele din Constanţa pe care vor merge carele cu butoaie cu apă sfinţită, precum şi la procesiunile similare organizate la Mangalia, Medgidia, Cernavodă şi Hârşova.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici