Aproximativ 60 de sindicalişti ai Federaţiei Projust au pichetat sediul Ministerului Justiţiei - FOTO

Aproximativ 60 de sindicalişti ai Federaţiei Naţionale Sindicale Projust au protestat luni, timp de trei ore, în faţa sediului Ministerului Justiţiei (MJ), cerând, printre altele, reintroducerea pensiei de serviciu pentru personalul auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete.

309 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 60 de sindicalişti ai Federaţiei Projust au pichetat sediul Ministerului Justiţiei - FOTO

Aproximativ 60 de sindicalişti ai Federaţiei Projust au pichetat sediul Ministerului Justiţiei (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Protestatarii au reclamat "tergiversarea, de aproape un an de zile, de către MJ a adoptării de către Senatul României a proiectului de Lege privind statutul personalului de specialitate din instanţe şi parchete", deşi reprezentanţii organizaţiei sindicale "militează continuu pentru adoptarea acestuia în forma adoptată de Camera Deputaţilor, cu amendamentul reintroducerii pensiei de serviciu pentru întreg personalul de specialitate".

"Ne manifestăm nemulţumirea faţă de tergiversarea proiectului de lege, care de un an de zile este blocat la comisia juridică a Senatului, dar şi faţă de lipsa unei normării a muncii. E de precizat că prin adoptarea şi intrarea în vigoare a noului Cod de Procedură Civilă, personalul din instanţe, funcţionând cu acelaşi număr, are de îndeplinit o multitudine de atribuţii suplimentare. Mai e de precizat că în prezent funcţionăm după cele două proceduri, ceea ce înseamnă că suntem extrordinar de bine pregătiţi, deşi nu s-a ocupat nimeni de această pregătire profesională", a declarat luni, pentru MEDIAFX, Ştefania Teleman, preşedintele Federaţiei Projust.

Ştefania Teleman a spus că Ministerul Justiţiei nu a făcut până la această dată demersurile necesare reintroducerii pensiei de serviciu pentru personalul auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete.

"Menţionăm că amendamentul depus la Comisia Juridică a Senatului de către Consiliul Superior al Magistraturii creează o gravă discriminare şi inechitate, deoarece reglementează reintroducerea pensiei de serviciu doar pentru o parte din personalul de specialitate (personalul judiciar), ignorându-se totodată amendamentul propus de către FNS Projust, prin care se reglementează reintroducerea pensiei de serviciu pentru toate categoriile de personal de specialitate", a mai spus Ştefania Teleman. 

Federaţia Projust se declară nemulţumită şi de "lipsa unei normări a muncii personalului de specialitate din instanţe şi parchete, precum şi refuzul realizării acesteia, ceea ce conduce la imposibilitatea îndeplinirii sarcinilor de serviciu în termenele prevăzute de lege".

Sindicaliştii reclamă, de asemenea, respingerea solicitărilor organizaţiei sindicale cu ocazia negocierii Contractului Colectiv de Muncă la nivelul grupurilor de unităţi din sistemul de justiţie.

Projust a criticat şi "întocmirea şi transmiterea, de către minister, a fişelor de post pentru personalul de specialitate din instanţe şi parchete, fără consultarea organizaţiilor sindicale sau a reprezentanţilor salariaţilor, aşa cum prevede în mod imperativ legislaţia în vigoare".

"Apoi, avem problema cu fişele de post care sunt întocmite tot de Ministerul Justiţiei, care nu are calitatea de angajator, care nu vrea să ne ia în subordine. Suntem în situaţia în care avem trei stăpâni dar niciunul, adică avem trei stăpâni în ideea că mai primim nişte sarcini în plus", a mai spus preşedintele Projust.

O altă nemulţumire a sindicaliştilor este legată, potrivit Projust, de "lipsa oricărei reacţii a MJ faţă de modificările efectuate în mod unilateral de către CSM a Regulamentului de Ordine Interioară a Instanţelor, fără avizul MJ şi fără nicio consultare a organizaţiilor sindicale sau a personalului de specialitate din cadrul instanţelor şi parchetelor, deci cu încălcarea gravă a prevederilor legale în materie, care prevăd consultarea obligatorie a organizaţiilor sindicale în situaţia modificării regulamentelor de ordine internă".

"Pentru azi, (luni-n.r.) era o întâlnire stabilită de MJ la ora 10.00, însă ni s-a spus că nu a fost desemnată persoana care să stea de vorbă cu noi. E un refuz de a dialoga cu noi", a mai arătat preşedintele Projust. 

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi de lipsa unei suplimentări efective a posturilor de personal auxiliar de specialitate raportat la intrarea în vigoare a noilor coduri.

"Suplimentarea s-a făcut doar la nivel declarativ şi a rămas la stadiul consemnării ei pe hârtie, însă, în fapt, această suplimentare nu s-a produs, numărul de grefieri la nivel naţional a rămas acelaşi, în timp ce competenţe şi atribuţii sporite au fost reglementate şi trebuie duse la îndeplinire", au mai spus reprezentanţii Projust.

Ei reclamă totodată "desconsiderarea categoriei profesionale a grefierilor (cea mai numeroasă categorie profesională din instanţe şi parchete) şi a reprezentanţilor organizaţiei sindicale Projust de către reprezentanţii MJ, atitudine ce a rezultat atât din anumite luări de poziţii ale actualului ministru în perioada cât reprezenta Consiliul Superior al Magistraturii în cadrul şedinţelor comisiilor juridice ale Parlamentului, cât şi din discursul şi acţiunile ministrului în perioada de când ocupă această funcţie".

"Ne gândim foarte serios la o mişcare de protest. Încercâm să nu declanşăm greva, iar acest lucru este numai din respect faţă de 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici