Arafat, despre sinuciderea femeii din Capitală: Toate tehnicile posibile erau la faţa locului

Raed Arafat a arătat, duminică, într-o conferinţă privind intervenţia în cazul femeii care a sărit de vineri de pe un bloc în Capitală, că la acel moment toate echipamentele erau la faţa locului, iar eşecul unei astfel de intervenţii nu înseamnă întotdeauna că există un vinovat.

1173 afișări
Imaginea articolului Arafat, despre sinuciderea femeii din Capitală: Toate tehnicile posibile erau la faţa locului

Arafat, despre sinuciderea femeii din Capitală: Toate tehnicile posibile erau la faţa locului (Imagine: Theodor Pană/Mediafax Foto)

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Raed Arafat a prezentat, duminică, concluziile analizei privind modul de intervenţie în cazul femeii care s-a aruncat de pe un bloc de pe strada George Enescu din Capitală, după ce a stat pe margine peste 35 de ore, timp în care echipajele de Poliţie şi de salvatori ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au încercat să o facă să renunţe la gestul sinucigaş.

Arafat a arătat că victima a fost de la început necooperantă, iar negociatorii comunicau cu ea unidirecţional. La faţa locului a fost adus şi un medic de la Spitalul Clinic de Psihiatrie "Alexandru Obregia".

Totodată, victima era într-o stare precară, din cauza problemelor medicale, a faptului că îi murise fiica şi a problemelor financiare, precum şi din cauza epuizării, în cele 35 de ore cât a stat pe bloc, timp în care doar a băut 14 pahare cu apă, a mâncat o jumătate de brioşă şi portocale, a mai arătat Arafat.

El a explicat că toate mijloacele tehnice au fost la faţa locului, însă nu au putut fi folosite, deoarece sporeau starea de nervozitate a femeii.

Astfel, la început a fost adusă o platformă de salvare de 38 de metri, la vederea căreia femeia a început să se mişte, apoi o platformă de 72 de metri, care de asemenea nu a putut fi folosită, şi abia apoi, ca măsură de excepţie pentru un astfel de caz şi doar pentru a preîntâmpina riscul ca femeia să cadă accidental din cauza oboselii, a fost adusă o autospecială cu pernă pneumatică din Argeş, la Bucureşti nemaiexistând aceste utilaje.

Această pernă este folosită în cazul victimelor cooperante, care sunt instruite cum să sară, la incendii de exemplu, şi când victimele se află la înălţimi mai mici, a explicat Arafat.

Perna respectivă se umflă cu ajutorul unor motoare, existând riscul ca femeia să audă zgomotul produs de acestea. În plus, perna nu poate fi umflată într-un alt loc şi apoi deplasată, a mai precizat Arafat.

Astfel, s-a încercat umflarea pernei dintr-un punct cât mai ascuns şi cu observarea în continuu a victimei. La momentul pornirii motorului, nu s-au sesizat modificări în comportamentul femeii, care era tot inertă şi nu răspundea negociatorilor.

Apoi, femeia a căzut în gol, s-a lovit de un balcon şi a aterizat pe aleea betonată.

"Toate tehnicile posibile erau la faţa locului când a căzut victima. Chiar când a căzut se încerca umflarea pernei fără a fi deranjată", a declarat Arafat.

El a mai spus că şi o echipă de alpinişti a fost la faţa locului, dar a fost imposibil ca cineva să se apropie de femeie, pe marginea îngustă a acoperişului pe care stătea, şi orice încercare ar fi putut să o facă să se arunce şi să tragă şi alte persoane după ea.

Arafat a subliniat că în astfel de cazuri nu există o procedură fixă, ci ghiduri de bază, iar salvatorii se adaptează permanent şi au de luat decizii la faţa locului. Aceste decizii pot duce la succesul misiunii sau nu, iar când operaţiunea de salvare eşuează nu înseamnă neapărat că s-au luat decizii greşite, a subliniat Arafat, precizând că în acest caz au fost respectate toate tehnicile şi tacticile proceduarale.

"Vreau să transmit salvatorilor că atunci când îşi fac treaba, când iau decizii, să o facă cu încredere, că noi vom sta în spatele lor. Dacă se gândesc la ce s-ar putea spune pe urmă şi îşi pun la îndoială deciziile, mă tem că nu vor mai lua deloc decizii sau vor lua decizii greşite. Atunci când sunt neglijenţe, luăm măsuri", a declarat Raed Arafat.

El a mai spus că misiunile de salvare nu întotdeauna reuşesc şi nu întotdeauna eşecul în intervenţie înseamnă că trebuie să fie un vinovat.

Secretarul de stat a mai arătat că atunci când aceste cazuri sunt foarte mediatizate se produce o înmulţire a lor, astfel că în ultimele 36 de ore au mai existat încă şapte astfel de misiuni de salvare, într-un caz cineva încercând să arunce un copil de pe un pod.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici