Are Israelul bomba atomică? „Doctrina ambiguităţii”, aplicată în legătură cu forţa nucleară

Analiştii militari observă că, în plin război cu Hamas, Israel menţine de decenii tactica opacităţii în jurul amplorii reale a dezvoltării sale atomice, însă cea mai mare scurgere de informaţii din istoria ţării, petrecută în 1987, a oferit oarece indicii.

485 afișări
Imaginea articolului Are Israelul bomba atomică? „Doctrina ambiguităţii”, aplicată în legătură cu forţa nucleară

Centrul nuclear din Dimona, aflat în deşerul Negev

Decizia SUA de a aduce un submarin nuclear în Orientul Mijlociu, cu scopul de a descuraja Iranul, a redeschis discuţia privind puterea atomică de care dispun puterile din zonă.

Israel ar fi dezvoltat, în deşertul Negev, un centru nuclear. Totul ar fi început în urmă cu 67 de ani, când Ţara Sfântă a început să cumpere proiectele şi piesele.

Conducătorul ţăii de la acea vreme, Shimon Peres, era convins că secretul complet ar trebui să acopere operaţiunile din centrul nuclear din Dimona. 

Doctrina ambiguităţii asupra forţei atomice stabilită de fostul preşedinte şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace (după semnarea acordurilor de la Oslo cu Yasser Arafat împreună cu Yitzhak Rabin) a rămas în vigoare. Cu două excepţii: una comisă de Benjamin Netanyahu, iar a doua - provocată de cea mai mare scurgere de informaţiii din istoria ţării.

Mordechai Vanunu, angajat în cadrul institutului timp de opt ani, a transmis date despre programul nuclear israelian ziarului britanic Sunday Times, după care a fost închis sub acuzaţia de înaltă trădare. O echipă Mossad l-a ridicat din Roma, în 1987. Chiar şi acum, aflat în libertate, este supus unor restricţii severe.

Analiştii americani ai CIA sunt suspicioşi: facilitatea din deşert ascunde mai mult decât antene care ies din nisip. 

În mijlocul Războiului Rece, John F. Kennedy a fost cel care i-a cerut lui Shimon Peres să dea socoteală. În procesele verbale păstrate de israelieni în arhiva naţională – şi desecretizate de-a lungul timpului – este descrisă acea întâlnire „aleatorie” (Peres este doar ministru adjunct de externe) pe coridoarele Casei Albe: preşedintele îi explică că Statele Unite monitorizează cu mare atenţie «orice dezvoltare atomică din regiune pentru că ar putea reprezenta un mare pericol. Vă stăm cu ochii şi pe voi. Ce poţi să-mi spui?”.

Răspunsul devine formula pe care fiecare ministru israelian a folosit-o de atunci: „Pot să vă asigur că nu vom introduce arme nucleare în Orientul Mijlociu şi cu siguranţă nu vom fi primii”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici