Argeş: Fostul adjunct al sucursalei Hidroelectrica ar fi luat mită pentru atribuire de contracte

DNA îl cercetează pe fostul director adjunct al sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeş Octavian Oprea pentru că ar fi primit mită un autoturism de lux în scopul atribuirii de contracte pentru lucrări de mentenanţă, maşina fiind înmatriculată pe numele mamei sale, cercetată pentru spălare de bani.

691 afișări
Imaginea articolului Argeş: Fostul adjunct al sucursalei Hidroelectrica ar fi luat mită pentru atribuire de contracte

Argeş: Fostul adjunct al sucursalei Hidroelectrica ar fi luat mită pentru atribuire de contracte (Imagine: Liviu Adascalitei / Mediafax Foto)

Procurorii DNA - Serviciul teritorial Piteşti îl suspectează pe fostul director adjunct al sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeş din cadrul Societăţii Comerciale de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica Bucureşti SA Octavian Florian Oprea de infracţiuni de abuz în serviciu în formă continuată şi luare de mită.

Astfel, potrivit unor documente ale DNA obţinute de MEDIAFAX, în perioada martie - iulie 2011, în contextul comandării lucrărilor în cadrul programelor "Implementare sistem centralizat de baze de date şi vizualizare parametri offline pentru sistem online, monitorizare şi diagnosticare mărimi mecanice HA CHE Noapteş” şi "Implementare sistem online monitorizare şi diagnosticare mărimi mecanice HA - CHE Noapteş” şi derulării activităţilor de achiziţie, Octavian Oprea ar fi negociat şi atribuit contracte, fără să respecte dispoziţiile legale şi procedurile interne, firmei Asnet Telecom SRL, care ar fi obţinut astfel un folos necuvenit în cuantum de 637.088 lei, sumă considerată de către anchetatori pagubă în patrimoniul Societăţii comerciale de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica SA Bucureşti.

Pentru atribuirea acestor contracte, Octavian Oprea este cercetat pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.

Totodată, conform sursei citate, Octavian Florian Oprea este cercetat şi pentru infracţiunea de luare de mită.

Potrivit anchetatorilor, Oprea, în calitate de director adjunct în cadrul Hidrocentrale Curtea de Argeş, ar fi primit de la Ştefan Vulparu, asociat în cadrul SC Asnet Telecom SRL Curtea de Argeş şi, totodată, inginer în cadrul Serviciului Tehnic al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeş, suma de 164.505 lei, din care a cumpărat un autovehicul Mercedes GLK.

Banii cu care a fost plătit autovehiculul ar fi fost daţi de reprezentantul Asnet Telecom pentru negocierea, comandarea şi ulterior recepţionarea unor lucrări de mentenanţă.

Procurorii spun că autovehiculul de lux ar fi fost trecut pe numele mamei lui Octavian Florian Oprea, Filoftia Oprea, care este cercetată în acest dosar pentru infracţiunea de spălare de bani.

În acelaşi dosar, sunt cercetaţi pentru infracţiuni de corupţie cei doi asociaţi ai SC Asnet Telecom Curtea de Argeş, firmă care a avut mai multe contracte cu Hidroelectrica.

Astfel, procurorii îl cercetează pentru complicitate la abuz în serviciu, dare de mită şi spălare de bani pe Ştefan Vulparu, inginer în cadrul Serviciului Tehnic al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeş şi asociat în cadrul SC Asnet Telecom SRL. Acesta este acuzat că a încheiat, prin firma pe care o controla, contracte păguboase pentru Hidroelectrica şi ar fi dat mită dirtectorului adjunct Octavian Florian Oprea.

Totodată, asociatul lui Vulparu în SC Asnet Telecom, Florin Nicolae Stoian, este cercetat în acelaşi dosar pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată, fiind acuzat că "a dat un ajutor” lui Octavian Florian Oprea, "să îşi îndeplinească în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu".

De asemenea, Florin Nicolae Stoian este acuzat că a semnat şi a înregistrat în evidenţa contabilă a entităţii pe care o reprezenta opt facturi fiscale privind contravaloarea unor pretinse lucrări executate pentru SC Asnet Telecom SRL Curtea de Argeş, "în condiţiile în care lucrările nu au fost realizate, iar facturile nu exprimă operaţiuni economice reale, facturile fiind realizate doar scriptic în scopul de a constitui suport pentru decontarea unor lucrări de către SC Asnet Telecom SRL şi pentru pretinsa justificare a unor transferuri bancare”, acţiuni despre care procurorii spun că reprezintă infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Florin Stoian mai este acuzat că "a transferat sumele de 195.000 lei, respectiv, de 175.000 lei, în scopul disimulării originii ilicite a acestora şi de a pune la dispoziţia lui Ştefan Vulparu, fără niciun titlu, sumele respective, fapte ce constituie infracţiunea de spălarea banilor.

Procurorii DNA Piteşti fac, miercuri, percheziţii în judeţul Argeş, la o sucursală a Hidroelectrica din Curtea de Argeş, la Centrala Hidroenergetică CHE Noapteş şi la mai multe firme, într-un dosar privind fapte de corupţie care ar fi fost comise în perioada 2011-2012. Dosarul vizează contracte de achiziţii de bunuri şi servicii şi execuţie a unor lucrări privind implementarea sistemelor de monitorizare şi diagnosticare a diverşi parametrii destinaţi punerii în siguranţă a instalaţiilor tehnologice la nivelul Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeş, care ar fi fost atribuite cu încălcarea procedurilor interne, unor societăţi controlate chiar de conducerea ori salariaţi ai celor două societăţi ori de persoane apropriate acestora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici