ARPIM: Pacienţii ar putea avea acces la medicamente noi după 1 iulie, MS pregăteşte metodologia

Ministerul Sănătăţii va finaliza până la sfârşitul lunii martie metodologia privind introducerea pe lista de compensate a unor medicamente noi, astfel încât de la 1 iulie pacienţii să aibă acces la terapii de ultimă generaţie disponibile în Europa de mai bine de şase, potrivit reprezentanţilor ARPIM.

425 afișări
Imaginea articolului ARPIM: Pacienţii ar putea avea acces la medicamente noi după 1 iulie, MS pregăteşte metodologia

ARPIM: Pacienţii ar putea avea acces la medicamente noi după 1 iulie, MS pregăteşte metodologia (Imagine: Shutterstock)

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi Ministerul Sănătăţii au semnat un protocol care are ca principal obiectiv garantarea accesului pacienţilor la tratamente în anul 2013. Pe baza acestui Protocol, Ministerul Sănătăţii va propune Guvernului încheierea unui memorandum în cursul lunii aprilie, care să reprezinte un angajament al ambelor părţi pe termen mediu şi lung.

"ARPIM consideră că acest parteneriat reprezintă un pas semnificativ către un mediu de afaceri predictibil şi sustenabil economic, în care pacienţilor români să li se garanteze accesul mai bun la toate tratamentele existente care să le permită o viaţă mai sănătoasă şi mai lungă. Acest protocol reprezintă un angajament pe termen scurt al ambelor părţi de a asigura sistemului de sănătate un mediu economic şi financiar stabil. Memorandumul urmează să acopere aceleaşi aspecte pe termen mediu şi lung" a declarat preşedintele ARPIM, Makis Papataxiarchis, citat într-un comunicat de presă remis vineri agenţiei MEDIAFAX.

Protocolul abordează principalele problematici ale industriei farmaceutice inovative în România, respectiv directiva plăţilor întârziate, actualizarea listei medicamentelor compensate şi gratuite, metodologia de stabilire a preţurilor şi taxa clawback. Pentru fiecare dintre aceste aspecte Ministerul Sănătăţii şi ARPIM au agreat un calendar şi un mecanism de lucru pentru perioada următoare.

În ceea ce priveşte directiva plăţilor întârziate, ARPIM susţine iniţiativa Ministerului Sănătăţii de a implementa un calendar de eşalonare a plăţilor datoriilor până la sfârşitul anului 2014, astfel încât să nu se realizeze o presiune financiară care să nu poată fi suportată de sistemul sanitar.

Astfel, două treimi dintre facturile emise înainte de implementarea directivei vor fi plătite până la sfârşitul anului 2013, urmând ca restul de o treime să fie achitate până la sfârşitul anului 2014. Facturile emise după data de implementare a directivei vor avea termene de plată care vor descreşte treptat până la 180 de zile la sfârşitul anului 2013 şi până la 60 de zile la finele anului 2014, a precizat ARPIM.

Referitor la actualizarea listei de medicamente compensate, protocolul prevede că Ministerul Sănătăţii va finaliza până la sfârşitul lunii martie metodologia de introducere a noi medicamente pe listă, astfel încât de la 1 iulie 2013 pacienţii să poată avea acces la medicamente de ultimă generaţie care sunt disponibile în Europa de mai bine de aşse ani. De asemenea, începând cu 1 iulie 2013 actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite se va face periodic, la fiecare 180 de zile, cu noile produse.

Referitor la metodologia de stabilire a preţurilor, ambele părţi au recunoscut faptul că trebuie să fie identificate rapid soluţii optime care să asigure pacienţilor un acces continuu la medicamentele înregistrate în România.

ARPIM a precizat că înţelege taxa clawback ca un mecanism menit să acopere anumite nevoi ale sistemului de sănătate în această perioadă de criză. Astfel, împreună cu Ministerul Sănătăţii a fost agreată continuarea discuţiilor în anul 2013 pentru adaptarea acesteia, astfel încât în 2014 să fie sustenabilă economic pentru ambele părţi.

"Protocolul prevede întâlniri trimestriale între parteneri şi discutarea anticipată a proiectelor care vor avea impact asupra industriei farmaceutice. Avem în vedere de asemenea elaborarea în comun a unor programe pentru creşterea gradului de educaţie sanitară a populaţiei, precum şi promovarea unui mediu etic de afaceri", a adăugat Dan Zaharescu, director executiv ARPIM.

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) este organizaţia care susţine obiectivele comune ale celor mai importante 27 de companii farmaceutice internaţionale producătoare de medicamente originale, prezente în România. Acestea realizează împreună peste 70% din valoarea pieţei farmaceutice din România.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat joi, la conferinţa MEDIAFAX Talks about Health Reform, cu tema "Reforma în sănătate 2013-2014", că a semnat un protocol cu Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente ca două treimi din arierate, respectiv 3,5 miliarde de lei, să fie plătite în 2013, iar în 2014 restul până la 4,5 miliarde de lei.

"Ieri (miercuri, n.r.) am semnat un protocol cu Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente(ARPIM), astfel încât în contractul cadru să putem veni cu plăţi eşalonate. Astfel, în 2013 vom face eşalonarea plăţilor facturilor care se vor emite după 1 aprilie 2013 cu până la 180 plus 30 de zile. De la 1 ianuarie 2014 până la 30 iunie 2014, eşalonarea să se facă la 90 plus 30 de zile, iar de la 1 iulie 2014 la 31 decembrie 2014 eşalonarea să se facă la 60 plus 30 de zile", a spus ministrul Eugen Nicolăescu la conferinţa MEDIAFAX.

Nicolăescu a mai spus că această eşalonare va fi făcută cu obligaţia Guvernului de a plăti în 2013 două treimi din arieratele înregistrate din 2009, diferenţa urmând să fie plătită în 2014. El a precizat că pentru cele două treimi a fost prevăzută în bugetul din acest an suma de 3,5 miliarde de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici