Asistenţă juridică gratuită şi ordine de protecţie de 12 luni pentru victimele violenţei

Senatul a adoptat, luni, în unanimitate iniţiativa legislativă USR prin care se asigură asistenţă juridică gratuită în apel pentru victimele violenţei domestice şi creşte durata maximă pentru ordinele de protecţie, de la 6 la 12 luni, asigurând o protecţie sporită victimelor.

118 afișări
Imaginea articolului Asistenţă juridică gratuită şi ordine de protecţie de 12 luni pentru victimele violenţei

Asistenţă juridică gratuită şi ordine de protecţie de 12 luni pentru victimele violenţei

„În cazurile extreme de violenţă domestică agresorul nu încetează comportamentul agresiv după şase luni, perioada maximă din lege pentru un ordin de ptotecţie, şi trebuie îndepărtat de locul de şcoală al copilului de exemplu şi locul de muncă al victimei sau domiciliul acesteia pe o perioadă mai lungă, fără ca victima să reia drumul tribunalului şi frica lipsei de protecţie, iar acum ordinele vor putea fi emise de instanţă până la 12 luni. Doar în primele trei luni ale anuli 2023 au fost deja 1000 de încălcări ale ordinelor de protecţie. De asemenea, vorbim şi de victime fără resurse sau cu resursele blocate în conturile comune de partenerul agresor, aşadar am introdus asistenţa juridică gratuită şi în apel”, a declarat Oana Ţoiu,deputata co-iniţiatoare a legii.

Conform datelor făcute publice de Inspectoratul General al Poliţiei Române, în primele trei luni ale acestui an, poliţiştii au emis 2.983 de ordine de protecţie provizorii, 1.255 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecţie de instanţele de judecată;

La nivel naţional, în primele trei luni ale anului 2023, numărul faptelor penale în domeniul violenţei domestice a crescut cu 5,6%, faţă de primele 3 luni ale anului 2022, de la 12.604 la 13.307 fapte.

„Statistica din România este înfiorătoare! Aproape 500 de femei au fost ucise în ultimii 10 ani în urma violenţelor din familie. Sunt zeci de mii de victime ale violenţei domestice care trebuiesc protejate, de aceea votul de azi din Senat este unul extrem de important şi reprezintă un prim pas pe care îl facem pentru o mai bună protecţie a victimelor violenţei domestice, astăzi, de Ziua Naţională a Egaliăţii de Şanse între bărbaţi şi femei" , declară Monica Berescu, deputată USR de Iaşi, co-iniţiatoare a legii.

Iniţiativa USR a fost depusă după consultări cu victime ale violenţei domestice, cu societatea civilă, în special reţeaua VIF pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi platforma ProTECT, şi cu plenul CES.

Senatoarea USR Anca Dragu, preşedintă a Comisiei pentru Drepturile Omului din Senat, a susţinut în cadrul dezbaterilor că atât statul, cât şi opinia publică trebuie să facă tot ce este legal posibil ca fenomenul violenţei domestice să fie eradicat.

Senatul este prima cameră sesizată, iniţiativa legislativă urmează să meargă pentru dezbateri şi vot final la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici