Asistenta maternală care a avut grijă de fetiţa luată din casă de mascaţi, la Baia de Aramă, spune că nu a refuzat adopţia

Asistenta maternală care a avut grijă de fetiţa luată din casă de mascaţi, la Baia de Aramă, susţine că nu a refuzat adopţia copilei şi a fost obligată să semneze o declaraţie gata scrisă. Soţul acesteia declară, la rândul său, că a formulat plângeri la DIICOT împotriva DGASPC Mehedinţi.

2148 afișări
Imaginea articolului Asistenta maternală care a avut grijă de fetiţa luată din casă de mascaţi, la Baia de Aramă, spune că nu a refuzat adopţia

Asistenta maternale care a avut grijă de fetiţa luată din casă de mascaţi, la Baia de Aramă, spune că nu a refuzat adopţia

„Am formulat două plângeri, una la DIICOT Mehedinţi şi alta la DIICOT Bucureşti, împotriva managerului de caz de la DGASPC Mehedinţi. Plângerile sunt pentru trafic de persoane, fals şi uz de fals, abuz în serviciu. În 2017, acest manager de caz trebuia să ne înştiinţeze cu 30 de zile înainte că o familie vrea să adopte fetiţa. În anul respectiv, managerul de caz a venit şi a pus-o pe soţie să semneze o hârtie, spunând că nu se întâmplă nimic. Noi trebuia să fim înştiinţaţi că vor să dea spre adopţie fetiţa. Au urmat apoi alte demersuri false. Această fetiţă nu este compatibilă cu familia care a luat-o în adopţie. Sunt rapoarte de întâlnire la DGASPC care reflectă acest lucru”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Vasile Şăramat, soţul asistentei maternale care a avut grijă de fetiţa luată din casă.

Bărbatul spune că fetiţa nu a dormit niciodată la familia care a luat-o, ultima ei întânire cu cei care au adoptat-o fiind anul trecut: „Atunci au venit cu două păpuşi, una neagră pentru fetiţă, care este bruneţică şi una albă pentru sora ei şi nişte bomboane. De atunci nici nu au mai luat legătura. Aceşti oameni o vor pentru că primesc din partea statului american 20.000 de dolari dacă adoptă un copil şi sunt scutiţi de taxe şi impozite”.

Vasile Şăramat a adăugat că Sorina a suferit de atacuri de panică când părinţii adoptivi au vizitat-o la şcoală.

„Fetiţa nu a fost retrasă de la şcoală. A lipsit doar o săptămână după ce au venit părinţii adoptivi la şcoală. A făcut un atac de panică şi cerea învăţătoarei să o ascundă sub catedră. Prin atacuri de panică au trecut şi colegii ei. Fetiţa a fost foarte iubită în familia noastră. O duceam la grădiniţă cu maşina personală şi la şcoală la fel”, a spus bărbatul.

În plus, bărbatul a afirmat că sâmbătă are loc un nou protest la Baia de Aramă, organizat de oameni care se opun luării copilei din localitate: „Am ieşit din nou în stradă. Deja au început să se strângă şi localnicii. Azi va fi protest toată ziua aici. Nu vom pleca în altă parte”.

Dacă nu se va rezolva problema şi fetiţa nu va fi redată familiei care a crescut-o, protestele se vor muta de săptămâna viitoare la Bucureşti, a adăugat soţul asistentei maternale.

La rândul ei, asistenta matinală a spus la România TV că în momentul în care a întâlnit-o pe Sorina a fost „dragoste la prima vedere”.

Întrebată dacă a refuzat adopţia, femeia a răspuns: „Nu e adevărat, eu nu am făcut-o intenţionat. Managerul de caz e de vină şi aş vrea să iasă şi să spună la lume cum a venit cu hârtia făcută de acasă şi m-a obligat s-o semnez, că dacă nu îmi ia fata la centru şi mie îmi desface contractul de muncă. Chiar aş ruga-o pe doamna Morjan Violeta să iasă şi să spună că nu e adevărată chestia asta”.

Tot asistenta maternală spune că a fost obligată să semneze o declaraţie gata scrisă: „Da, m-a obligat să o semnez, v-am arătat, nu e scrisul meu. M-au băgat în comisia de disciplină şi au băgat acolo că ea m-a înştiinţat pe mine cu 30 de zile înainte că fata a fost scoasă spre adopţie internaţională. Acolo s-a depistat în prezenţa avocatului că nu sunt semnăturile mele. Sunt semnăturile lui Morjan Violeta”.

Fetiţa a fost luată cu mascaţii vineri din casa în care a fost crescută de un asistent maternal, din Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi, după ce copila a fost înfiată de o familie din America. Momentul în care mascaţii au intrat în casă şi au luat fetiţa a fost filmat de familia care a crescut-o. În imagini se observă cum copila refuză să meargă cu oamenii legii şi strigă „mami, nu vreau să plec!". Şi vecinii au fost revoltaţi de această situaţie.

Imediat după ce fetiţa a fost luată din casă a apărut un val de nemulţumiri, oamenii fiind supăraţi de faptul că fetiţa a fost luată împotriva voinţei ei.

Autoritatea pentru Protecţia Drepturilor Copilului a precizat că persoana de la care a fost preluată fetiţa din Mehedinţi nu mai avea calitatea de asistent maternal, fiindu-i retras atestatul, astfel că fata era reţinută ilegal. Adopţia pentru fetiţă a fost deschisă încă din 2013. Pe toată perioada de valabilitate a adaptabilităţii copilului, au fost făcute demersuri pentru identificarea în plan intern a unei familii/persoane adoptatoare, însă nu s-a reuşit finalizarea unei adopţii cu o familie/persoană cu reşedinţa obişnuită în România, arăta sursa citată. În cadrul procedurii de adopţie , au fost selectate 120 de familii atestate din România, dintre acestea o singură persoană a dorit să participe la o primă vizită a fetiţei, dar care a refuzat ulterior continuarea demersului.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, spunea că imaginile pe care le-a văzut nu sunt cele pe care ar fi vrut să le vadă asupra unui copil.

La rândul său, procurorul Maria Piţurcă de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, care a participat la preluarea fetiţei de 8 ani din Mehedinţi, a spus că nu a tras de copil în timpul intervenţiei şi că a încercat să o ia în braţe.

Ea a declarat că femeia din Baia de Aramă, la care era fetiţa, a refuzat de două ori să o adopte.

„Acest copil a fost inclus în categoria copil greu adoptabil şi părinţii au refuzat de două ori să adopte fetiţa”, a mai spus procurorul, care a precizat că fetiţa se zbătea „pentru că i s-a inoculat că o iau în străinătate şi îi fac rău”.

Sâmbătă, avocatul familiei adoptive, Liviu Belulescu, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că Sorina s-a adaptat la noua situaţie: „Fetiţa este foarte bine, se vede de pe buze. S-a adaptat imediat. I s-au spus tot felul de prostii, că o taie pe burtică şi îi ia maţele şi o duce în America să le vândă. Fetiţa este bine".

Taguri:
fetiţă,
caz,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici