Asociaţia GRAUR confirmă un plagiat al procurorului Codruţ Olaru şi cere înlăturarea acestuia din CSM şi din toate instituţiile statului

Asociaţia clujeană GRAUR, care se ocupă cu depistarea cazurilor de plagiat, a confirmat că o lucrare a procurorului Codruţ Olaru prezintă un ”plagiat multiplu” şi cere ca acesta să fie înlăturat din CSM şi din toate instituţiile statului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

988 afișări
Imaginea articolului Asociaţia GRAUR confirmă un plagiat al procurorului Codruţ Olaru şi cere înlăturarea acestuia din CSM şi din toate instituţiile statului

Asociaţia GRAUR confirmă un plagiat al procurorului Codruţ Olaru şi cere înlăturarea acestuia din CSM

Potrivit unui comunicat transmis joi de Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj-Napoca, prin lipsa de integritate dovedită, Codruţ Olaru reprezintă o potenţială vulnerabilitate pentru justiţia din România.

Confirmăm că lucrarea <<Olaru, Codruţ. Particularităţile criminalităţii organizate în România. Bucureşti: Hamangiu. 2014>> prezintă un plagiat multiplu şi decide publicarea faptelor de plagiat în Indexul Operelor Plagiate. Întrucât prin lipsa de integritate dovedită, autorul – procuror reprezintă o potenţială vulnerabilitate pentru justiţia din România, solicităm îndepărtarea autorului din toate instituţiile statului. Cetăţeanul Codruţ Olaru să fie înlăturat din CSM şi din toate instituţiile statului, inclusiv cele ale Ministerului Public! Un procuror care este dispus să facă dovada unei calităţi profesionale excepţionale prin intermediul unei scrieri contrafăcute, care foloseşte plagiatul pentru înşelarea unei comunităţi de cititori avizaţi, reprezintă o vulnerabilitate permanentă a sistemului de justiţie”, se arată în documentul citat.

Reprezentanţii asociaţiei au subliniat că, în urma apariţiei în presă a unor informaţii cu privire la suspiciunile de plagiat în cazul lui Codruţ Olaru, procuror şi membru al Consiliului Superior al Magistraturii, s-a verificat profesionist în mod amănunţit lucrarea respectivă şi s-a constatat că afirmaţiile care privesc faptele de plagiat ”se dovedesc a fi veridice şi consistente”.

Asociaţia GRAUR şi-a asumat încă din 2006 poziţia civică de a fi un pionier activ şi calificat în domeniul descurajării plagiatului. În activitatea noastră, noi asimilăm plagiatul ca o componentă esenţială a integrităţii în mediul intelectual din România, ca o formă subtilă şi perversă de creştere şi promovare a corupţiei rafinate, şi cu atât mai periculoase, a corupţiei gulerelor albe. Totodată ne simţim obligaţi să remarcăm gravitatea deosebită a demersului de publicare a acestei monografii în care autorul a atras, fără drept, numele unei instituţii a Statului Român pentru a da credibilitate şi notorietate unei lucrări contrafăcute, prin menţiunea <<adjunct al Procurorului General al României>> plasată pe prima copertă. Acestea sunt faptele pe care, în calitate de reprezentanţi ai societăţii civile, le considerăm deosebit de grave, o încălcare grosolană şi iresponsabilă a condiţiilor intrinseci de integritate pe care un angajat al statului român este obligat să şi le asume şi să le respecte”, se mai arată în comunicat.

Asociaţia GRAUR din Cluj-Napoca este proprietarul Indexului Operelor Plagiate din Romania, lansat la 6 februarie 2012.

În octombrie 2017, GRAUR i-a cerut fostului premier Mihai Tudose scoaterea în afara Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România a plagiatorilor şi sistarea finanţărilor de la stat acordate acestei instituţii, după ce a constatat că posedă 15 lucrări plagiate, cu un număr semnificativ de fapte de plagiat asociate.

De asemenea, Asociaţia GRAUR este cea care a confirmat în septembrie 2016 plagiatul în cazul tezei de doctorat a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici