Astronomii români - de la second-hand UE, la low-cost NASA

România posedă cel mai jalnic telescop din UE, cu un diametru al oglinzii de doar 50 centimetri. Lipsa de tehnică e compensată de capacitatea analitică a astronomilor români, cooptaţi de NASA să participe la misiunea spaţială „low-cost” Kepler, de numai 600 milioane USD. Sonda spaţială va fi lansată în Cosmos sâmbătă 7 martie, la ora 5.00 AM, şi are montat pe ea un telescop cu oglinda de un metru în diametru, fiind al doilea telescop ca mărime din afara atmosferei după Hubble.

19 afișări
Imaginea articolului Astronomii români - de la second-hand UE, la low-cost NASA

Astronomii români - de la second-hand UE, la low-cost NASA (Imagine: gandul.info)

Scopul misiunii e o formă indirectă de a căuta viaţă în spaţiu, sonda Kepler propunându-şi să detecteze planete de mărimea Pământului care orbitează în jurul altor stele, la o distanţă faţă de steaua-mamă asemănătoare cu cea dintre Terra şi Soare. NASA vânează aceste exoplanete din Calea Lactee în speranţa că, datorită similitudinilor cu Pământul, probabilitatea ca ele să fie propice vieţii e mult crescută. Telescopul de pe sonda spaţială Kepler nu va baleia bolta cerească, ci va fi focalizat pe feliuţa infimă de cer cuprinsă între constelaţiile Vulturul, Lira şi Lebăda, unde va măsura strălucirea a 170.000 de stele simultan şi continuu pe o perioadă de cel puţin trei ani şi jumătate.

Citeşte mai multe despre astronomii români pe www.gandul.info

Citeşte şi:

Sonda Kepler, plasată cu succes pe orbită

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici