Atănăsoaei: Sterilizarea câinilor şi apoi lăsarea lor pe stradă, un plan îngrijorător

Prefectul Capitalei, Cristian Atănăsoaei, critică planul Primăriei Capitalei de a rezolva problema câinilor fără stăpân doar prin sterilizare şi lăsarea acestora apoi pe străzile oraşului.

609 afișări
Imaginea articolului Atănăsoaei: Sterilizarea câinilor şi apoi lăsarea lor pe stradă, un plan îngrijorător

Atănăsoaei: Sterilizarea câinilor şi apoi lăsarea lor pe stradă, un plan îngrijorător (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am observat că directorul ASPA, Robert Lorentz doreşte să rezolve problema câinilor fără stăpân ca şi până acum, adică deloc. Dacă este o simplă atitudine personală a domnului Lorentz, este lipsită de importanţă. Însă, dacă această soluţie este strategia Primăriei Capitalei, atunci atragem atenţia că relocarea câinilor pe stradă, chiar şi sterilizaţi, nu va avea niciun efect asupra agresiunilor la care bucureştenii vor fi supuşi şi în viitor. Având în vedere că, în ultimii ani, media persoanelor muşcate de câini a fost de cca 10.000 persoane pe an, cu siguranţă că soluţia pe care o propune Primăria Generală va perpetua această stare de fapt", susţine Atănăsoaei, într-un comunicat transmis, marţi, de Prefectura Capitalei.

Potrivit acestuia, PMB ar trebui să suporte cheltuielile cu tratamentul celor 50.000 de oameni care vor fi muşcaţi în continuare. "Deşi noua lege pune la dispoziţia Primarului mijloace legale pentru rezolvarea problemei în interesul oamenilor, mă întreb de ce acest interes este ignorat?", a mai declarat prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei.

Datele statistice puse la dispozitie de Institutul de Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Balş" arată că în perioada 2009 - 2011, în Bucuresti au fost muşcate şi au beneficiat de servicii medicale 31.278 de persoane, adulţi şi copii. Totodată, numai în perioada septembrie - noiembrie, 1.805 persoane au fost muşcate de câinii fără stăpân.

În perioada 2006 - 2010 (5 ani), costurile serviciilor medicale pentru persoanele muşcate de câini au fost de 7.856.247,66 lei, adică 1.870.535 de euro.

Organizaţiile nonguvernamentale pentru protecţia animalelor cer în 10 ianuarie o dezbatere publică privind situaţia câinilor de rasă comună, acţiunea fiind programată cu o zi înainte de a fi dezbătut proiectul de către Curtea Constituţională.

Mai mult, reprezentanţii ONG-urilor spun că în adăposturi pot fi duşi câinii agresivi şi şefii de haită, ceilalţi putând fi lăsaţi liberi.

Reprezentanţii ONG-urilor au discutat acste aspecte, luni, la PMB.

Directorul Autorităţii pentru Protecţia Animalelor din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, Robert Lorentz, a precizat că organizaţiile nonguvernamentale prezente la întâlnirea de luni de la sediul PMB au depus un memoriu şi au strâns în ultimele două săptămâni peste 120.000 de semnături, dintre care 80.000 din Bucureşti, împotriva eutanasierii animalelor.

"Organizaţiile nonguvernamentale au strâns în două săptămâni peste 120.000 de semnături, peste 80.000 din Bucureşti, prin care propun să nu fie eutanasiate animalele. Programul de sterlizare va continua şi după 1 ianuarie 1012 şi va viza şi zonele private de la periferie. Avem sprijinul ONG-urilor. În Bucureşti aproximativ 80% dintre câini sunt sterilizaţi", a mai spus Lorentz.

Potrivit acestuia, până în mai ar putea fi sterilizaţi şi cei mai puţin de 20% care nu au fost în acest program, iar PMB va deschide un adăpost de dimensiuni medii pentru câini agresivi.

Robert Lorentz a precizat că, potrivit evidenţelor cabinetelor sanitar-veterinare, în Capitală sunt aproximativ 40.000 de câini sterlizaţi şi vaccinaţi. El a adăugat că, totuşi, în Capitală, în prezent, sunt între două şi trei mii de femele nesterilizate.

Pe de ală parte, el a spus că numărul reclamaţiilor privind agresivitatea câinilor a scăzut simţitor, fiind primite doar 10-15 telefoane sau scrisori în acest sens.

În adăpostul de câini din Pallady sunt în prezent 60 de animale, dar numărul acestor va creşte până la 600 după extinderea adăpostului, iar până în octombrie în aceste locuri ar putea să intre 1.000 de câini.

Directorul Administraţiei pentru Protecţia Animalelor din PBM a mai spus că de unde la început foarte multă lume susţinea ideea eutanasierea animalelor în ultima perioadă opiniile acestora s-au schimbat astfel că judeţe precum Călăraşi, Ilfov şi Giurgiu s-au pronunţat împotriva uciderii câinilor şi chiar primarul Cristian Poteraş a trimis o precizare în acest sens, susţinând programul de sterilizare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici