ATENTAT dejucat la Târgu Secuiesc: Beke Istvan plănuia să pună un dispozitiv exploziv într-un coş de gunoi din centrul oraşului şi să-l detoneze cu ajutorului unui telefon mobil

Beke Istvan trebuia să realizeze un dispozitiv exploziv care să poată fi accesat de la distanţă şi pe care să îl amplaseze într-un coş de gunoi din centrul municipiului Târgu Secuiesc, aproape de traseul de deplasare al paradei militare, apoi să se spună că localitatea "a fost atacată de terorişti", potrivit referatului prin care s-a propus arestarea preventivă a lui Beke Istvan.

17264 afișări
Imaginea articolului ATENTAT dejucat la Târgu Secuiesc: Beke Istvan plănuia să pună un dispozitiv exploziv într-un coş de gunoi din centrul oraşului şi să-l detoneze cu ajutorului unui telefon mobil

ATENTAT dejucat la Târgu Secuiesc: Beke Istvan trebuia să pună dispozitivul exploziv într-un coş de gunoi din centrul oraşului (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism l-au prins pe Beke Istvan Attila, membru al formaţiunii extremiste "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" din Ungaria (HVIM), în urma unor percheziţii care au avut loc în noaptea de luni spre marţi, acesta fiind pus sub acuzare pentru că ar fi intenţionat să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care să-l detoneze în public, marţi, la manifestările de Ziua Naţională organizate la Târgu Secuiesc. Curtea de Apel Bucureşti a admis, marţi noapte, propunerea procurorilor şi a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Beke Istvan.

Anchetatorii au arătat, în referatul prin care au propus arestarea preventivă a lui Beke Istvan, că în 10 octombrie, în judeţul Covasna, a avut loc o întâlnire a mai multor membri HVIM, la care s-a propus amplasarea şi detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat pe timpul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie 2015 la Târgu Secuiesc, cel care a făcut propunerea spunând că are o cutie de petarde acasă ce poate fi folosită în acest sens.

În timpul întâlnirii s-a convenit ca dispozitivul să fie realizat de Beke Istvan, care se pricepe la electronică, prin utilizarea unui fitil care "ar face să se aprindă cel puţin trei-patru petarde simultan" şi că mai trebuie "doar o baterie".

Beke Istvan ar fi afirmat la acea întâlnire că de pe telefonul mobil poate accesa camera video amplasată în exteriorul magazinului său situat în centrul localităţii Târgu Secuiesc şi că va putea urmări marşul de Ziua Naţională a României şi detona dispozitivul exploziv improvizat de la distanţă, "chiar dacă va fi plecat din localitate cu familia", au scris procurorii în documentul citat.

Astfel, pentru detonarea dispozitivului exploziv improvizat trebuia să se cumpere "o cartelă nou-nouţă şi un telefon la fel", de la care să se facă apelulul, apoi să fie distruse. "La ce am avut noi, puteai să fixezi un cronometru la maxim 24 de ore", ar fi spus Beke Istvan.

Anchetatorii au găsit în locuinţa lui Beke Istvan un dispozitiv electronic de iniţiere şi temporizare a impulsurilor electrice de 12 V. De asemenea, procurorii DIICOT au stabilit că, după întâlnirea din 10 octombrie, Beke Istvan Attila a cumpărat un telefon mobil nou de pe site-ul "rezistent telefon.ro".

Persoana care a propus detonarea unui dispozitiv exploziv a indicat ca loc de amplasare perimetrul din zona în care se află statuia lui Gabor Aron, respectiv un coş de gunoi din centrul localităţii situat pe traseul de deplasare al paradei militare, afirmând că după acţiune "o să se spună că Târgu Secuiesc a fost atacat de terorişti".

"Trebuie să facem o încercare, nu mănânci pizza cu poftă, doar o guşti, vezi cum e", au mai redat procurorii din discuţia purtată la întâlnirea din 10 octomhrie, precizând că termenul de "pizza" a fost folosit cu referire la dispozitivul exploziv improvizat. Tot atunci, H.I. ar fi afirmat: "Ar merita să facem, măcar să acumulăm experienţă".

Sesizarea la DIICOT despre acest caz a fost făcută în 23 octombrie de către Serviciul Român de Informaţii, care a arătat că membri ai organizaţiei autohtone din judeţul Covasna a grupării naţionalist-extremiste "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate", ai cărei lideri se află în contactul direct al coordonatorilor formaţiunilor ungare extremiste "Mişcarea pentru o Ungarie mai bună" (JOBBIK), HVIM, respectiv "Oastea Haiducilor" - recunoscută de către Oficiul pentru Protecţia Constituţiei din Ungaria drept structură cu profil terorist - desfăşoară, în scopul îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, acţiuni împotriva ordinii constituţionale de natură a pune în pericol securitatea naţională.

"S-a reţinut faptul că, începând cu anul 2014, pe teritoriul României a fost semnalată preocuparea unor cetăţeni străini/cu dublă cetăţenie pentru alimentarea interesului membrilor extensiei în România a structurii extremiste ungare «Mişcarea de Tineret 64 de Comitate» - HVIM pentru dezvoltarea propriilor abilităţi fizice, în vederea iniţierii de acţiuni de natură violentă şi, implicit, acte teroriste care să conducă la materializarea obiectivelor autonomiste şi revizioniste (refacerea «Ungariei Mari»), au menţionat procurorii în referatul trimis instanţei care a judecat propunerea de arestare preventivă a lui Beke Istvan.

Procurorii DIICOT au început urmărirea penală în acest caz în 30 octombrie, pentru infracţiunea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale, prevăzută de articolul 397 alineatul 2 din Codul penal, faptă care se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

"Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" - HVIM este una din cele mai active organizaţii cu caracter revizionist şi iredentist, rasist, antisemit şi anti-românesc care acţionează la nivelul Bazinului Carpatic pentru educarea tineretului de etnice maghiară în spiritul apartenenţei la valorile identitar-naţionale ale statului ungar, au precizat anchetatorii.

Obiectivul declarat al HVIM îl reprezintă refacerea Ungariei Mari, aşa cum aceasta exista înainte de încheierea Tratatului de la Trianon (4 iunie 1920), prin alipirea la Ungaria a teritoriilor pierdute după încheierea Primului Război Mondial. Însăşi denumirea entităţii are conotaţii revizioniste, întrucât "cele 64 de comitate" reprezintă teritoriile care au aparţinut "Sfintei Coroane a Ungariei" înainte de Tratatul de la Trianon (1920), între acestea figurând şi "regiuni" din România: Alba, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Caraş-Severin, Ciuc, Cluj, Covasna, Făgăraş, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Odorhei, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Târnava Mică, Târnava Mare, Timiş, Turda.

Membrii HVIM se remarcă prin atitudini extremiste, acţiuni violente pentru atingerea obiectivelor revizionist-separatiste, critici lansate la adresa Uniunii Europene pe motiv că nu permite exprimarea liberă a atributelor identitare naţionale maghiare în relaţia cu statele comunitare şi că impune condiţii inacceptabile pentru ţările membre, au mai arătat procurorii în referatul trimis instanţei.

Pe teritoriul României activează HVIM Transilvania, entitate care, prin structura ideologică şi modelul acţional respectă tiparul mişcării ungare, preşedinte fiind din anul 2014 Szocs Zoltan. În prezent, HVIM activează în România pe raza judeţelor Cluj, Covasna, Harghita şi Mureş.

Beke Istvan, acuzat de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi nerespectarea regimului materiilor explozive, este în arest preventiv, dar decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă, contestaţia urmând să fie judecată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Anchetatorii au găsit la percheziţiile din Covasna, la imobilul folosit de Beke Istvan Attila, sute de materii explozive, dispozive electronice care permiteau acţionarea de la distanţă, două dispozitive militare de vedere pe timp de noapte, dar şi un poligon de tragere, potrivit unor surse judiciare.

Beke Istvan Attila nu apucase să asambleze materiile explozive şi dispozitivele atunci când au avut loc percheziţiile. Dispozitivul, dacă ar fi fost asamblat, cu materiile explozive pe care le avea la dispoziţie şi cu acţionare de la distanţă, putea produce victime, au precizat surse din rândul anchetatorilor.

Bărbatul amenajase şi un poligon de tragere, însă nu au fost găsite şi arme de foc sau dintre cele pentru care este necesară autorizarea. De asemenea, au fost găsite la percheziţii şi aproximativ 400 de articole pirotehnice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici