Autoritatea Rutieră Română: Sistemul de carduri pentru pensionari va reduce fraudele. Soluţia FORT ar îngreuna sistemul

Autoritatea Rutieră Română (ARR) susţine că proiectul MTI privind transportul pensionarilor şi veteranilor de război în baza legitimaţiilor tip card cu cip de memorie va reduce fraudele, respingând totodată soluţia FORT, decontarea biletelor, despre care afirmă că ar îngreuna accesul la facilităţi.

95 afișări
Imaginea articolului Autoritatea Rutieră Română: Sistemul de carduri pentru pensionari va reduce fraudele. Soluţia FORT ar îngreuna sistemul

Autoritatea Rutieră Română: Sistemul de carduri pentru pensionari va reduce fraudele. Soluţia FORT ar îngreuna sistemul (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

"Prin proiectul de ordonanţă privind eliberarea, gestionarea şi monitorizarea documentelor de călătorie acordate persoanelor care beneficiază de anumite facilităţi la transport se doreşte implementarea unui sistem cu următoarele obiective: zero costuri pentru beneficiarii de facilităţi, diminuarea fraudei în ceea ce priveşte decontarea de către operatorii de transport a contravalorii călătoriilor efectuate de persoanele care beneficiază de facilităţi la transport, diminuarea fraudei fiscale prin introducerea obligativităţii emiterii de bilete fiscalizate, simplificarea modului de utilizare a cardului faţă de talonul utilizat în prezent, eliminarea tuturor procedurilor birocratice existente în prezent prin simplificarea procedurii de decont între operatorii de transport şi Ministerul Transporturilor", se arată într-un comunicat al ARR.

Autoritatea Rutieră susţine că soluţia propusă de către Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), respectiv plata în avans a sumei aferente călătoriei de către beneficiar, şi decontarea acesteia de către organismele tutelare, nu diminuează fraudarea sistemului de decontare, "ba mai mult, îngreunează pentru toţi beneficiarii" sistemul de acces la facilităţi, obligându-i să se prezinte de nenumărate ori la autorităţile tutelare şi să crediteze sistemul din buzunarul lor.

"Cu atât mai mult, în cazul veteranilor, aceştia beneficiind de gratuitate, ar fi practic încălcat spiritul legii privind acordarea de facilităţi, prin soluţia propusă de către FORT aceştia fiind obligaţi să plătească contravaloarea călătoriilor. În concluzie, considerăm că prin aplicarea prevederilor ordonanţei s-ar implementa un sistem eficient, sigur şi în avantajul tuturor părţilor implicate în procesul de acordare şi decontare a facilităţilor pentru anumite categorii de persoane, respectiv atât pentru pensionari şi veterani, cât şi pentru autorităţile de control şi operatorii de transport", mai arată FORT.

FORT a acuzat miercuri MTI că, prin proiectul de ordonanţă care va obliga operatorii să-şi doteze vehiculele cu cititoare de carduri, favorizează o companie care vinde astfel de sisteme şi estimează un cost pentru această tehnologie de peste 100 milioane euro.

"Schema propusă a fi implementată prin această ordonanţă suspectăm că a fost pregătită în secret de Ministerul Transporturilor împreună cu reprezentanţii unei companii care vinde pe piaţa românească astfel de sisteme şi prevede că pensionarul sau după caz veteranul primeşte o cartelă magnetică cu un anumit număr de călătorii anuale şi se urcă la bordul vehiculului, moment în care printr-o conexiune de internet se transmite către biroul central al Autorităţii Rutiere Române (ARR) o informaţie privind numărul de persoane din categoriile defavorizate aflate în deplasare pe un anumit traseu şi asta în condiţiile în care oricum numărul de călătorii de pe cartelă este limitat", se arată într-un comunicat al FORT.

Totodată, FORT susţine că valoarea investiţiei pentru achiziţia de software, a serverului şi a calculatoarelor care vor intra în dotarea ARR este de 850.000 de euro.

Potrivit unui proiect de ordonanţă elaborat de MTI, pensionarii, veteranii de război şi văduvele de război vor primi, până la finele anului, legitimaţii de transport de tip card cu cip de memorie pentru călătoriile rutiere judeţene şi interjudeţene, iar firmele de transport vor fi obligate să echipeze vehiculele cu cititoare de carduri.

Cardurile vor fi nominale şi vor avea înscris codul numeric personal al fiecărui beneficiar.

Federaţia susţine că a propus MTI acum doi ani o soluţie prin care să se evite fraudele legate de legitimaţiile de călătorie pentru persoanele defavorizate.

"Soluţia (...) este aceea prin care categoriile defavorizate merg cu bonul de transport la organismele tutelare pentru a-şi recupera sumele de bani aferente drepturilor privind gratuităţile şi reducerile. Aceasta fiind singura metodă prin care statul ar avea controlul asupra utilizării corecte a gratuităţilor şi a reducerilor. În această ordonanţă precum şi în această aplicaţie tehnică ce doreste a fi impusă cu orice preţ există o lungă serie de contradicţii, de factori având în vedere că ARR îşi desfăşoară activitatea de control cu predilecţie în trafic, nici un sistem neputând fi sigur", precizează sursa citată.

Totodată, federaţia este de părere că această ordonanţă nu va aduce "nimic util pasagerilor, firmelor de transport şi pieţei în ansamblu".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici