Autorităţile locale întârzie cu solicitările oficiale. Alba Iulia nu intră carantină din cauză că DSP nu a trimis un document

Alba Iulia nu intră în carantină, vineri, pentru că DSP Alba nu a transmis solicitare INSP, a declarat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. Potrivit acestuia, Alba Iulia are rată de infectare de 10 la mie, iar Sebeş şi Blaj, 9 la mie.

1206 afișări
Imaginea articolului Autorităţile locale întârzie cu solicitările oficiale. Alba Iulia nu intră carantină din cauză că DSP nu a trimis un document

Autorităţile locale întârzie cu solicitările oficiale. Alba Iulia nu intră carantină, din cauza că DSP nu a trimis un document

Municipiul Sibiu şi câteva localităţi limitrofe intră de luni în carantină, după ce Arafat şi un membru al Guvernului au fost la şedinţa Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă local. O demitere şi o demisie au avut loc în aceeaşi zi, la Sibiu, plus o cerere de demisie adresată managerului de la Spitalul de urgenţă. 

„Am avut o discuţie cu Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Alba, împreună cu domnul prefect. Ni s-a prezentat situaţia, care este una serioasă, există o incidenţă mare la nivelul municipiului Alba Iulia, depăşeşte nouă la mie, se apropie de 10, la nivelul localităţii Sebeş şi Blaj, unde sunt cifrele mari. Va rămâne Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă să discute măsurile şi ce vor propune”, spus Raed Arafat.

Şeful DSU a explicat faptul că în ciuda acestei rate mari de infectare, nu se poate lua măsura carantinării, pentru că DSP nu a transmis INSP solicitare, cum au făcut, de exemplu, autorităţile din Sibiu.

„În acest moment, noi nu putem să luăm măsuri, pentru că, potrivit prevederilor legii 136, nu s-au propus din partea DSP-ului măsuri de carantinare, de exemplu, la INSP, ca să avizeze, să ajungă la Comitetul Judeţean. Acest lucru, de exemplu, la Sibiu era deja făcut. Aici nu este făcut. Urmează să discute în cadrul Comitetului, să se ia decizia care sunt demersurile pe care le propune DSP către INSP pentru avizare dacă asta se va decide”, mai spus Arafat.

Întrebat cât de gravă este situaţia la Alba Iulia, Raed Arafat a spus că nu este atât de rău ca la Sibiu, dar incidenţa mare suprasolicită sistemul medical.
„Nu sunteţi mai grav decât la Sibiu. Avem o incidenţă mare, care depăşeşte 9 la mine, sunteţi sub incidenţa din Sibiu, dar cu puţin. Acolo este 11 la mie, aici vorbim deja de 9 la mie. Este o suprasolicitare asupra sistemului sanitar”, a răspuns Arafat.

În judeţul Alba se încearcă deschiderea unui număr de paturi suplimentare de ATI, dar va dura circa o săptămână pentru a reactiva Spitalul din Aiud, unde ar urma să fie aproximativ 20 de paturi de terapie intensivă.

Municipiul Sibiu intră în carantină, începând de luni. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici