Autorul manualului şcolar răspunde pentru calitatea cărţilor

MECI propune regândirea politicilor cu privire la manuale, având în vedere o serie de probleme existente la nivelul sistemului, motiv pentru care instituie conceptul de proiect de autor, care va da importanţă sporită autorului manualului şi va angaja răspunderea pentru calitatea acestuia.

159 afișări
Imaginea articolului Autorul manualului şcolar răspunde pentru calitatea cărţilor

Autorul manualului şcolar răspunde pentru calitatea cărţilor (Imagine: Mediafax Foto)

MECI a lansat, vineri spre dezbatere publică, mai multe proiecte sau propuneri privind reorganizarea procesului de evaluare, elaborare şi difuzare a manualelor, exercitarea competenţelor în descentralizarea învăţământului preuniversitar de stat, criterii de performanţă pentru evaluarea profesorilor.

Ministerul Educaţiei propune regândirea politicilor cu privire la manuale având în vedere o serie de probleme care se manifesta la nivelul sistemului.

"Avem în vedere faptul că autorul va trebui să fie mai implicat în toate deciziile legate de manual ca editare, difuzare şi utilizare, şi de aceea ar fi utilă instituirea conceptului de proiect de autor. Astfel, proiectul de autor ar da importanţă sporită creatorului manualului şi răspundere pentru calitatea acestuia. Acest fapt presupune că, într-o primă etapă, ar fi evaluat autorul şi nu editura", se precizează în proiectul postat pe site-ul MECI.

Evaluarea proiectului de autor ar fi făcută de un corp de evaluatori prin proceduri specifice care ar include şi aplicarea experimentală a unor unităţi de învăţare din manual, la diferite tipuri de şcoli.

Evaluatorii vor întocmi un raport de evaluare didactica a manualului, ceea ce ar presupune ca autorul de manual sau coordonatorul unui grup de autori ar urma să realizeze un proiect pe care-l va prezenta ministerului sau unei instituţii (Autorităţi Naţionale) care va institui proceduri de aprobare a finanţării.

Autorul nu este însă persoana juridică şi, prin urmare, nu poate gestiona un proces atât de amplu. De aceea, el trebuie fie să devină persoană fizică autorizată, fie să se asocieze, ca si pâna acum, cu o editură, care se va implica în gestiunea tehnică şi financiară a proiectului. Acest proces ar urma să se deruleze după elaborarea raportului de evaluare didactică a manualului.

Proiectul de autor va fi însoţit de un proiect editorial, elaborat în parteneriat de către editura în cauză şi autor.

Ministerul va finanţa proiectul ca atare cu suma negociată cu iniţiatorii proiectului sau va lansa licitaţii de proiecte cu bugete fixe care vor fi luate în seamă de autori pentru realizarea cererii iniţiale de finanţare.

Bugetul alocat unui proiect ar trebui gestionat de o echipă de management a proiectului din care fac parte autorii, directorul editurii, responsabilul financiar şi responsabili administrativi ai editurii (difuzare, tehnoredactare etc.), dar nu mai mult de şapte membri.

"O problema serioasa este aceea a relaţiei dintre preţul manualului, puterea de cumpărare a părinţilor, nivelul bugetului MECI şi drepturile de autor. Aceasta determină nemulţumirea autorilor în legătură cu drepturile primite, nemulţumiri din partea editurilor faţă de efortul autorităţtilor de a reduce preţul de achiziţie al manualului şi nemulţumirile autorităţilor faţă de preţurile practicate de edituri. Cu toate acestea, criteriul costului unui manual va trebui sa fie secundar criteriilor de calitate", potrivit proiectului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici