Avertisment al specialiştilor. După criza gazelor am putea avea şi o criză a lemnului

Specialiştii avertizează că în plină criză a energiei apare o criză artificială a lemnului. Astfel, se formează furtuna perfectă, anunţă reprezentanţii Asociaţiei Industriei Lemnului – Prolemn.

3928 afișări
Imaginea articolului Avertisment al specialiştilor. După criza gazelor am putea avea şi o criză a lemnului

Avertisment al specialiştilor. După criza gazelor am putea avea şi o criză a lemnului

Evoluţiile de pe piaţa lemnului de foc – cu lipsa de resursă şi dublarea preţurilor – au efecte negative pentru întreaga piaţă a lemnului şi vor duce la diminuarea suplimentară a resursei de materie primă pentru industria de prelucrare.

Resursa preţioasă pentru prelucrare este deturnată către lemn de foc şi producţia pentru energie, în timp ce potenţiale surse de biomasă sunt în continuare excluse prin supra-reglementare şi subfinanţare, spun specialiştii prin intermediul unui comunicat de presă.

„Este o furtună perfectă. Este preţul lemnului în România mare sau mic? Dacă ne uităm la piaţa buşteanului în Europa, preţul este foarte mare. Dacă ne uităm la preţurile gazului şi ale energiei în România, preţul este mic! Piaţa internă din România va plăti – prin preţul lemnului de foc şi al materialelor de construcţii din lemn – măsurile legislative nefundamentate luate în ultimii ani pentru domeniul pădurilor şi lipsa investiţiilor. O dublă pierdere, suportată de populaţie prin preţul lemnului de foc, şi de industria lemnului din România, prin lipsa resursei şi preţuri care scot produsele româneşti de pe piaţă”, a declarat Constantin Tobescu, preşedintele AIL – Prolemn.

Specialiştii mai spun că în Europa, 60% din resursa de lemn este folosită în diferite forme pentru producţia de energie, iar acest procent este probabil chiar şi mai mare în România prin consumul de lemn de foc al populaţiei, sectorul energiei termice şi electrice din biomasă, consumul de bricheţi şi peleţi şi consumul intern al industriei lemnului, care foloseşte energie termică pentru uscarea cherestelei, în special.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici