Avocat: DNA spune că Udrea trebuie să fie în arest pentru că a fost în guvernul care a tăiat salarii

Marius Striblea, avocatul Elenei Udrea, a declarat, joi, că procurorii DNA au justificat prelungirea arestului preventiv pentru fostul ministru al Dezvoltării prin faptul că aceasta a făcut parte dintr-un guvern care a tăiat pensiile şi salariile.

1340 afișări
Imaginea articolului Avocat: DNA spune că Udrea trebuie să fie în arest pentru că a fost în guvernul care a tăiat salarii

Avocatul Marius Striblea (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Afirmaţia a fost făcută de Striblea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), după terminarea şedinţei de judecată în care Elena Udrea a contestat prelungirea arestului preventiv în dosarul "Gala Bute".

"Procurorii au afirmat că doamna Elena Udrea trebuie să stea în arest pentru că a făcut parte dintr-un guvern care a tăiat pensiile şi salariile, lucru pe care noi l-am combătut ca nefiind o chestiune juridică. Toată încheierea fondului cuprinde o motivare care poate fi folosită la orice caz de corupţie. Judecătorul nu poate discuta despre fondul cauzei, ci despre măsura preventivă şi nu poate folosi termeni radicali, că s-au săvârşit infracţiuni. Are obligaţie de rezervă, în sensul că trebuie să folosească exprimări de genul 'sunt presupuse a fi săvârşite infracţiuni'. Pe de altă parte, motivarea pe care a folosit-o judecătorul fondului, cu schimbarea numelui Udrea, poate fi folosită la orice caz de corupţie din lumea asta", a spus Marius Striblea.

Marius Striblea a adăugat că procurorii au invocat faptul că Udrea trebuie să stea în arest pentru că este pericol public. El a spus că anchetatorii pot considersa "pericol public" pe oricine, sintagma putând fi uşor interpretabilă.

"Doamna Udrea nu prezintă niciun pericol pentru ordinea publică şi în acest moment nu mai există niciun temei legal pentru ca măsura preventivă să fie prelungită. Activităţile pe care vor procurorii să le desfăşoare în aceste 30 de zile, din care au mai rămas 23, nu reclamă starea de arest. Ele pot fi făcute şi cu doamna Udrea în stare de libertate. (...) Procurorii pot să considere pericol public pe oricine. În actuala legislaţie, sintgma 'pericol pentru ordinea publică' poate, cu un pic de imaginaţie, deveni uşor manipulată astfel încât şi un copil poate fi un pericol pentru ordinea publică, chiar şi un nou născut, în ideea că va creşte odată şi va fi un criminal", a precizat apărătorul fostului ministru.

Avocatul Marius Striblea a subliniat că măsura preventivă în cazul Elenei Udrea "se transformă tot mai mult într-o pedeapsă anticipată".

Elena Udrea a fost adusă, joi, din Arestul Poliţiei Capitalei la instanţa supremă, care va decide definitiv dacă fostul ministru al Dezvoltării rămâne în arest încă 30 de zile, în dosarul "Gala Bute".

Fostul ministru Elena Udrea a venit la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), fiind însoţită de poliţiştii care au adus-o din arest, pentru a fi prezentă la judecarea contestaţiei sale la decizia din 23 martie a unui judecător de drepturi şi libertăţi de la instanţa supremă, care a dispus prelungirea arestului preventiv în cazul său.

Elena Udrea cere instanţei să nu îi prelungească arestul preventiv cu încă 30 de zile, ci să îl înlocuiască cu arestul la domiciliu sau cu măsura controlului judiciar.

În acelaşi timp cu Elena Udrea, la ICCJ a fost adus şi fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, inculpat şi el în dosarul "Gala Bute". În aceeaşi sală de judecată a fost adus şi Tudor Breazu, administratorul moşiei de la Nana a Elenei Udrea.

Judecarea contestaţiei Elenei Udrea, a lui Rudel Obreja şi a lui Tudor Breazu a fost finalizată, iar magistraţii au rămas în pronunţare.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, în 23 martie, propunerea procurorilor DNA de prelungire a arestului preventiv în cazul Elenei Udrea, a lui Rudel Obreja şi Tudor Breazu, în dosarul "Gala Bute".

În cazul fostului consilier al Elenei Udrea Ştefan Lungu, fostului secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheorghe Nastasia şi primarului municipiului hunedorean Lupeni, Cornel Resmeriţă, instnaţa a dispus, în 23 martie, cercetarea în continure în arest la domiciliu.

Fostul ministru Elena Udrea este în arest din 25 februarie, în dosarul "Gala Bute", în care este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi respectiv de luare de mită în legătură cu finanţarea de către acelaşi minister a mai multor contracte.

Echipa de comunicare a Elenei Udrea anunţa recent, într-un mesaj postat pe Facebook, că avocaţii fostului ministru au depus o plângere la Consiliul Superior al Magistraturii, prin care sesizează neregulile comise de procurorii care derulează ancheta în dosarul "Gala Bute".

"Subliniem de la început faptul că nu avem de-a face cu orice anchetatori în acest dosar, ci vorbim de consilierii personali ai procurorului şef DNA. Practic, Laura Codruţa Koveşi conduce, de fapt, ancheta în acest dosar", a scris echipa de comunicare a Elenei Udrea, în mesajul postat pe Facebook.

În sprijinul acestor afirmaţii, fostul ministru prezintă, prin echipa sa de comunicare, "câteva elemente punctuale şi perfect demonstrabile".

Astfel, Elena Udrea susţine că "toţi oamenii care sunt chemaţi la DNA sunt întrebaţi, într-o formă sau alta, dacă ştiu ceva ce ar putea să o incrimineze", scopul final fiind acela de a se genera, cu orice cost, noi şi noi dosare penale, fără să se ţină cont de probe sau de faptul că "toate aceste denunţuri ar fi făcute sub presiune".

"Pentru că am vorbit de presiuni, luni (23 martie, n.r.), la judecarea mandatului de prelungire a arestului preventiv în «Gala Bute», ceilalţi doi inculpaţi aflaţi în arest, Rudel Obreja şi Tudor Breazu, au declarat că asupra lor s-au făcut presiuni din partea procurorilor pentru a declara împotriva Elenei Udrea. Au existat chiar şi promisiuni privind eliberarea. Asta arată că nu se doreşte adevărul sau dreptatea, ci incriminarea lui Udrea. Se generează percepţia publică (reală!) că oricine declară împotriva fostului ministru al Dezvoltării este liber", potrivit mesajului postat pe Facebook.

Udrea mai arăta că "procurorii DNA au lăsat-o liberă pe Ana Maria Topoliceanu (pusă sub control judiciar), deşi există probe foarte clare depuse la dosar că aceasta a încercat să-l influenţeze şi constrângă pe Tudor Breazu" să dea o declaraţie împotriva sa.

Totodată, fostul ministru preciza că momentul în care s-a făcut prelungirea mandatului de arestare "a fost special ales astfel încât cazul să pice la un anumit judecător", încălcându-se "foarte grav principiul ca dosarul să intre în sarcina unui judecător independent".

"E clar că luni s-a venit cu o soluţie în plic", a mai scris echipa de comunicare a Elenei Udrea, care menţionează că procurorii nu i-au permis fostului ministru sau avocaţilor acesteia să pună anumite întrebări relevante.

În 19 martie, Elena Udrea a fost dusă din arest la DNA, pentru a fi confruntată, la cererea ei, cu denunţătorii Ştefan Lungu, Ana Maria Topoliceanu, Gheorghe Nastasia şi Adrian Gărdean.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici