Avocatul Poporului a sesizat la CCR unele prevederi din Legea privind executarea pedepselor

Avocatul Poporului a sesizat, joi, la CCR articole din Legea privind executarea pedepselor şi măsurilor privative de libertate, susţinând că „îngrădirea dreptului la vizită afectează relaţia deţinuţilor cu familiile şi reduce rolul incluziunii sociale postliberare”.

745 afișări
Imaginea articolului Avocatul Poporului a sesizat la CCR unele prevederi din Legea privind executarea pedepselor

Avocatul Poporului a sesizat la CCR unele prevederi din Legea privind executarea pedepselor

„Îngrădirea dreptului de vizită (implicit suspendarea dreptului la vizită) afectează relaţia deţinuţilor cu familiile şi reduce rolul incluziunii sociale postliberare. Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională a României cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 101 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, apreciind că acestea sunt de natură a aduce atingere prevederilor constituţionale ale art. 11, art. 26 şi art. 53 din Constituţie referitor la dreptul internaţional şi dreptul intern, dreptul la viaţa intimă, familială şi privată, respectiv restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi, raportate la art. 8 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale privitor la dreptul la respectarea vieţii private şi de familie, motivat de faptul că nu păstrează un just echilibru între interesele concurente, anume: interesul statului în legătură cu ordinea publică, dar şi interesul persoanei de a-i fi garantată viaţa intimă, familială şi privată”, se arată în comunicatul de presă transmis de Avocatul Poporului.

Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Matei Vîrtosu, precizează, potrivit sursei citate, că sesizarea are scopul de a pune în acord legislaţia internă cu prevederile europene şi internaţionale.

„Demersul Avocatului Poporului are drept finalitate punerea în acord a legislaţiei interne în domeniul sancţiunilor disciplinare aplicate deţinuţilor cu reglementările europene şi internaţionale: Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, Regulile penitenciare Europene şi Ansamblul de reguli minime ale Naţiunilor Unite privind tratamentul deţinuţilor, care stabilesc că sancţiunile disciplinare sau măsurile restrictive nu presupun interzicerea contactelor cu familia. Cunoscând aceste tendinţe europene şi internaţionale, Avocatul Poporului îşi exprimă opinia că includerea dreptului de a primi vizite în categoria drepturilor care pot fi îngrădite şi implicit aplicarea sancţiunii disciplinare constând în suspendarea dreptului la vizită afectează relaţia deţinuţilor cu familiile şi reduce rolul incluziunii sociale postliberare a persoanelor private de libertate”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

De asemenea, Avocatul Poporului susţine că măsura suspendării dreptului la vizite a deţinutului nu respectă principiul proporţionalităţii.

„Avocatul Poporului consideră că, astfel cum este reglementată, măsura suspendării dreptului la vizite nu respectă principiul proporţionalităţii, deoarece, în activitatea sa, desfăşurată ca Mecanism pentru Prevenirea Torturii, a constatat că sancţiunea constând în suspendarea dreptului de a primi vizite are o pondere foarte mare, în condiţiile în care apare, în mod uzual, corelarea acesteia cu suspendarea altor drepturi). Potrivit Principiului Proporţionalităţii, orice măsură luată trebuie să fie adecvată - capabilă în mod obiectiv să ducă la îndeplinirea scopului, necesară - indispensabilă pentru îndeplinirea scopului şi proporţională - justul echilibru între interesele concrete pentru a fi corespunzătoare scopului urmărit. Astfel, în vederea realizării testului de proporţionalitate, trebuie, mai întâi, să se stabilească scopul urmărit de legiuitor prin măsura criticată şi dacă acesta este unul legitim, întrucât testul de proporţionalitate se va putea raporta doar la un scop legitim”, se mai arată în comunicatul de presă transmis de Avocatul Poporului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici