Avocatul Poporului, ANCHETĂ la Şcoala Specială Gimnazială nr. 4 din Bucureşti. Care este motivul

Avocatul Poporului face o anchetă cu privire la posibile violenţe exercitate asupra copiilor de la Şcoala Specială Gimnazială nr. 4 din Bucureşti, ca urmare a petiţiei pe care a adresat-o instituţiei organizaţia Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi, transmite instituţia.

962 afişări
Imaginea articolului Avocatul Poporului, ANCHETĂ la Şcoala Specială Gimnazială nr. 4 din Bucureşti. Care este motivul

Avocatul Poporului, ANCHETĂ la Şcoala Specială Gimnazială nr. 4 din Bucureşti (Imagine: Bogdan Stamatin/ Mediafax Foto)

"În context, Avocatul Poporului reaminteşte că s-a sesizat din oficiu şi urmează să întocmească un Raport special cu privire la situaţia copiilor din România care va fi înaintat Preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi Guvernului. Sesizarea din oficiu vizează, între altele, posibila încălcare a art. 22 şi art. 49 din Constituţia României privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi protecţia copiilor şi a tinerilor", transmite Avocatul Poporului.

Ancheta vine după ce instituţia a fost sesizată de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) în privinţa suspiciunilor de rele tratamente aplicate copiiilor cu dizabilităţi de la Şcoala Specială nr. 4 din Bucureşti. ONG-ul a depus probe video şi înscrisuri, care ar arăta că minorii sunt agresaţi fizic şi emoţional.

"Conform probelor video şi înscrisurilor aflate în posesia CEDCD şi depuse la dosarul în cauză, copiii cu dizabilităţi din Şcoala Specială Gimnazialănr. 4, sunt bătuţi cu brutalitate în mod sistematic de cadrele didactice, sunt legaţi cu funia şi transportaţi către diferite zone ale unităţii de învăţământ, sunt agresaţi fizic, psihic şi emoţional permanent. Conform probelor video şi a declaraţiilor personalului şcolii, copiii sunt daţi cu capul de pereţi, trântiţi pe jos, traşi de păr, lăsaţi nesupravegheaţi la ore, ţinuţi dezbrăcaţi în şcoală, totul desfăşurându-se ”în spatele uşilor închise”, aşa cum declară unul dintre profesorii şcolii în cauză", transmite ONG-ul.

Direcţia de Asistenţă Socială Sector 4 şi Inspectoratul Şcolar au fost sesizate în legătură cu aceste aspecte de doi angajaţi ai şcolii, care au copiii cu dizabilităţi. Ca urmare a sesizărilor, cei doi angajaţi ar fi fost sancţionaţi. În urma ameninţărilor primite de unul dintre cei doi angajaţi, ONG-ul a sesizat poliţia.

"Părinţii copiilor cu dizabilităţi înscrişi în şcoală nu au acces la informaţii, copiii sunt incapabili să comunice tratamentele inumane la care sunt expuşi, iar cei care au luat la cunoştiunţă de anumite fapte sunt intimidaţi şi timoraţi de conducerea şcolii, îngroziţi fiind de lipsa unei alternative şi de faptul că nu vor mai avea unde să-şi ducă copiii la şcoală, în timp ce ei merg la serviciu", informează CEDCD.

Doar in 2016, în 30,76% dintre judeţele din România, Parchetele au fost sesizate cu privire la abuzurile din şcolile speciale, iar numărul incidentelor neraporate este cu mult mai mare, ştiind fiind faptul că părinţii copiilor cu dizabilităţi întâmpină numeroase dificultăţi în a accesa sistemul de justiţie (lipsa de informare, intimidările, lipsa de resurse).

ONG-ul cere Guvernului României şi Ministerului Educaţiei, până la demararea procesului de reformă în sistemul de educaţie conform obligaţiilor Romaniei, emiterea unui act normativ în regim de urgenţă, care să prevadă: instalarea de camere video în toate cele 176 de şcoli speciale din Romania, demararea unei anchete exhaustive în şcolile speciale din România cu privire la situaţia abuzurilor împotriva elevilor, demararea unui program naţional de evaluare psihologică a personalului didactic şi nedidactic din şcolile speciale din Romania cu experţi evaluatori independenţi, elaboararea unui plan de măsuri de prevenire a abuzurilor şi violenţelor în şcolile speciale, acordarea accesului reprezentanţilor societăţii civile în unităţile de învăţămînt special din România pentru efectuarea de vizite de moinitorizare conform prevederilor Art. 33 din Convenţia ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, ratificată de Romania prin Legea 221/2010.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici