Video Avocatul Poporului cere Guvernului Orban să anuleze amenzile date pentru nerespectarea stării de urgenţă

  • Avocatul Poporului sugerează guvernului să anuleze prin OUG toate amenzile date pentru nerespectarea stării de urgenţă
  • Renate Weber spune că deja un număr ”uriaş” de român au contestat în instenţe amenzile primite
  • CCR a decis că amenzile sunt neconstituţionale, dar nu se anulează de drept
2644 afișări

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat pentru MEDIAFAX că guvernul ar trebui să aprobe o ordonanţă de urgenţă pentru anularea amenzilotr primite pentru nerespectarea stării de urgenţă.

„Ar fi înţelept din partea guvernului, în funcţie de hotărârea CCR să vină cu o OUG prin care să anuleze aceste amenzi, că îi spune amnistie sau altfel, în aşa fel încât să se aplice tuturor. Vorbim de lume necăjită care dintr-odată s-a trezit cu amenzi uriaşe”, spune Renate Weber.

Ea a precizat că amenzile primite nu sunt anulate prin decizia Curţii Constituţionale, iar o eventuală ordonanţă de urgenţă trebuie dată pentru evitarea supraîncărcării instanţelor de judecată.

„Urmează să vedem ce spune decizia Curţii Constituţionale, dar sfatul nostru a fost timpul ca oamenii care se consideră neîndreptăţiţi să conteste în instanţă aceste amenzi, însă am înţeles că există un număr uriaş – Asociaţia Grefierilor spunea că ar fi vorba deja de 100.000 de plângeri, cee ace un număr uriaş, iar asta ar însemna o sufocare a instanţelor”, mai spune Avocatul Poporului.

CCR a decis astăzi la sesizarea Avocatului Poporului  că amenzile primite pentru nerespectarea stării de urgenţă sunt neconstituţionale.

„Noi am spus că textul de lege este total imprevizibil, pentru că de fapt nu avem o drescriere a comportamentului contravenţional, ci numai o obligaţie generică de a respecta şi avem nişte sancţiuni uriaşe, cele mai mari din Europa. Ulterior am văzut că amenzile au fost date pentru nerespectarea prevederilor ordonanţelor militare, ceea ce este clar neconstituţional”, a mai declarat Renate Weber.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici