Avocatul Poporului: Guvernul încalcă grav şi repetat Constituţia

Avocatul Poporului, Ioan Muraru, a apreciat, joi, într-o declaraţie acordată postului Realitatea TV, că Executivul se opune aplicării unei legi încălcând grav şi repetat Constituţia, iar şeful Guvernului este în ilegalitate.

74 afișări
Imaginea articolului Avocatul Poporului: Guvernul încalcă grav şi repetat Constituţia

Avocatul Poporului: Guvernul încalcă grav şi repetat Constituţia

Muraru - care a făcut aceste declaraţii în contextul conflictului constituţional între Executiv şi Legislativ creat pe fondul adoptării în Parlament a legii privind majorarea salariilor profesorilor cu 50 la sută, act normativ declarat constituţional, promulgat de preşedinte, dar amânat, prin ordonanţe de urgenţă, de Guvern - apreciază că a doua ordonanţă de urgenţă Guvernului pe tema salariilor ar fi trebuit declarată neconstituţională odată cu prima, având în vedere argumentele prezentate Curţii şi a anunţat că o va contesta şi pe aceasta în faţa Curţii Constituţionale.

"Din moment ce o lege promulgată de preşedintele României a stabilit un lucru, Guvernul se opune aplicării legii. Eu unul nu concep ca o încălcare gravă şi repetată a Constituţiei să rămână în afara unor sancţiuni. Iar premierul să intre în legalitate", a spus Ioan Muraru, Avocatul Poporului.

 

Ioan Muraru a susţinut că nici cea de a doua OUG emisă de Guvern privind salariile din educaţie nu răspunde argumentelor Avocatului Poporului în cazul primei ordonanţe pe această temă, admise de CC.

"Această a doua ordonanţă nu răspunde motivaţiei noastre admise de Curte pentru respingerea primei ordonanţe. Noua ordonanţă va avea aceeaşi soartă", a afirmat Muraru, care a susţinut că, din moment ce Guvernul a depus la Curte cea de-a doua ordonanţă chiar în timpul derulării procedurii, judecătorii ar fi trebuit să o includă în acelaşi dosar.

Muraru spune că va aştepta motivarea Curţii Constituţionale în cazul primei ordonanţe. Dacă va constata că magistraţii au despărţit cele două documente, Avocatul Poporului spune va depune o contestaţie şi în cazul celei de-a doua ordonanţe de urgenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici