Baba: UMF Târgu Mureş este o instituţie multiculturală cu predare în română, maghiară şi engleză

Noua facultate de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş este o instituţie multiculturală cu programe în limba română, maghiară şi engleză, a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, ministrul Educaţiei, Cătălin Baba.

660 afișări
Imaginea articolului Baba: UMF Târgu Mureş este o instituţie multiculturală cu predare în română, maghiară şi engleză

Baba: UMF Târgu Mureş - instituţie multiculturală cu predare în română, maghiară şi engleză (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Facultatea de Medicină şi Farmacie, domeniul de licenţă Sănătate, are programe în limba română, limba maghiară şi în limba engleză. Astfel, specializarea Asistenţă medicală generală cu 50 de locuri, Medicină - 200 de locuri şi Farmacie - 75 de locuri au programe în limba maghiară", a explicat ministrul Educaţiei.

De asemenea, o altă specilizare - Medicină, cu 50 locuri este în limba engleză. La acest program se pot înscrie atât candidaţi români, cât şi maghiari, a mai spus ministrul Cătălin Baba.

La specializarea Moaşe, unde sunt 25 de locuri, programele sunt în limba română şi în limba maghiară. Capacitatea de şcolarizare va fi în proporţie de 50 la sută pentru limba română şi 50 la sută pentru limba maghiară, a explicat ministrul.

Proiectul Hotărârii de Guvern pentru modificarea HG 966/2011 privind Nomenclatorul domeniilor şi al specializărilor sau programelor de studii universitare, a structurii instituţiilor de învăţământ superior, a domeniilor şi programelor de studii universitare acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu a fost pus, marţi, în dezbatere publică, pentru zece zile, pe site-ul Ministerului Educaţiei.

Astfel, potrivit proiectului de act normativ, la Facultatea de Medicină şi Farmacie, specializarea Medicină va avea o linie de predare în limba maghiară, pentru 200 de studenţi, cu 360 de credite transferabile, şi o linie cu predare în engleză, pentru 50 de studenţi.

De asemenea, la specializarea Farmacie va fi o linie de predare în limba maghiară, pentru 75 de studenţi, numărul de locuri fiind autorizat să funcţioneze provizoriu în anul universitar 2012-2013, iar la specializarea Moaşe vor fi 25 de locuri, capacitatea de şcolarizare fiind 50 la sută pentru limba română şi 50 la sută pentru maghiară.

Facultatea de Medicină Dentară, specializarea Medicină Dentară, va avea 140 de locuri, şi aici capacitatea de şcolarizare fiind 50 la sută pentru limba română şi 50 la sută pentru maghiară.

Potrivit Ministerului Educaţiei, modificarea structurii UMF din Târgu Mureş se înscrie în preocupările ministerului pentru dezvoltarea statutul de universităţi multiculturale şi multilingve, "în vederea compatibilizarea sistemului naţional de învăţământ cu sistemul european de educaţie şi formare profesională".

După ce actul normativ va fi publicat în Monitorul Oficial, UMF Târgu Mureş va începe procedurile administrative pentru organizarea alegerilor şi numirea persoanelor care să coordoneze din punct de vedere administrativ facultatea, astfel încât să fie asigurată desfăşurarea în cele mai bune condiţii a procesului educativ la începutul anului universitar 2012-2013, se mai arată în nota de fundamentare a proiectului.

Rectorul UMF Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, susţine că prin înfiinţarea unei linii sau secţii în limba maghiară studenţii maghiari ar fi de fapt dezavantajaţi, întrucât numărul de locuri care ar fi scoase la concurs pentru ei ar trebui să scadă drastic, astfel încât să fie respectate standardele ARACIS (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior-n.r.). Acestea prevăd că trebuie să existe un cadru didactic la cinci studenţi, însă acum sunt doar 124 de cadre didactice maghiare la 1.755 de studenţi maghiari.

Rectorul spune că nu se opune învăţământului în limba maghiară, dar că înfiinţarea unei linii sau secţii nu este posibilă în prezent pentru că sunt prea puţini dascăli maghiari.

Deputatul UDMR Attila Korodi a declarat, marţi seara, la DIGI 24, că în cazul neînfiinţării liniei de predare în limba maghiară riscul ar fi ca în următorii zece ani să ca dispară corpul profesoral maghiar, care să poate veni în "satisfacerea cererii studenţilor de a avea cunoştinţă de medicină, de a-şi însuşi specializarea".

Concret, neaplicarea noilor prevederi ar determina ca în termen de zece ani să se desfiinţeze corpul profesoral maghiar din cauza insuficienţei suportului de resurse umane de predare. "Intervenim din punctul de vedere al Guvernului, după lungi dezbateri, care au început de anul trecut, la UMF Târgu Mureş", a spus Korodi.

Politicianul a precizat că nu s-au luat decizii formale, ci s-a tergiversat.

La rândul său, rectorul Constantin Copotoiu a declarat, la DIGI 24, că riscul este acela de a se reduce numărul de studenţi la limba maghiară din cauza lipsei cadrelor universitare şi aceasta nu pentru că nu s-au scos posturi la concurs. "La ultima sesiune, şase posturi nu au fost ocupate la limba maghiară pentru că nu au fost concurenţi", a mai spus rectorul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici