BAC 2018 FIZICĂ: Subiecte şi barem de corectare la examenul de fizică la Bacalaureat 2018

FIZICĂ BAC 2018. Absolvenţii de liceu susţin joi ultima probă la alegere a profilului din cadrul primei sesiuni a examenului de Bacalaureat 2018. Unii dintre aceştia au ales ca proba Fizica. Mediafax va publica în premieră subiecte şi bareme la proba de Fizică a BAC 2018.

11666 afișări
Imaginea articolului BAC 2018 FIZICĂ: Subiecte şi barem de corectare la examenul de fizică la Bacalaureat 2018

Bacalaureat 2018: Subiecte şi barem de corectare la Fizică

Examenul la Fizică a început la ora 9.00, iar candidaţii au avut la dispoziţie trei ore pentru a rezolva subiectele.

Probele scrise de la Bacalaureat au început luni, cu testul de la Limba şi Literatura Română. Miercuri, 27 iunie, absolvenţii de liceu au susţinut proba obligatorie a profilului, Matematică sau Istorie.

MODUL DE ORGANIZARE AL PROBEI LA FIZICĂ

Accesul candidaţilor în centrele de examen în care are loc proba la Fizică a Bacalaureatului 2018 se face în intervalul 7:30 - 8:30 pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie.
Timpul destinat redactării lucrării la Fizică este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii trebuie să folosească doar cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru,.
La probele scrise (inclusiv Fizica), mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită de asistenţi.

Toate sălile de examen în care are loc proba la Fizică a Bacalaureatului 2018 trebuie să aibă în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio.
Nu este permis accesul în sălile în care are loc proba la Fizică a BAC 2018 cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.

Totodată, candidaţilor la proba la Fizică a Bacalaureatului 2018 le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.
Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise.

Prin urmare, nu vor mai putea participa la probele următoare şi vor fi lipsiţi de posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale.

De asemenea, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:

  • susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
  • susţinerea tuturor probele scrise şi nota 5 la fiecare dintre acestea;
  • obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.

Absolvenţii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de Bacalaureat au obţinut media 10 primesc diplomă de merit.

MODUL DE EVALUARE AL LUCRĂRILOR LA FIZICĂ

Ca şi la Evaluarea Naţională, lucrările la Fizică vor fi evaluate în centre zonale de evaluare din alte judeţe decât cele în care au avut loc probele.

În urma evaluării lucrărilor contestate „nota iniţială la Fizică se poate modifica, după caz, prin creştere sau descreştere, prin nota acordată la contestaţii.Cu alte cuvinte, nota comisiei de contestaţii este finală, întrucât nu se mai aplică regula celor 0,5 puncte diferenţă între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii.

CALENDARUL EXAMENELOR

25 iunie: Limba şi literatura română (proba Ea) – proba scrisă

26 iunie: Limba şi literatura maternă (proba Eb) – proba scrisă

27 iunie: Proba obligatorie a profilului - Istorie sau Matematică (proba Ec) – proba scrisă

28 iunie: Proba la alegere a profilului şi specializării - Geografie, Biologie, Fizică, Logică, Economie, Chimie, Psihologie, Filosofie, Sociologie sau Informatică (proba Ed) – proba scrisă

4 iulie: Afişarea primelor rezultate ale Bacalaureatului 2018 (până la ora 12:00) şi depunerea contestaţiilor pentru oricare dintre probele scrise (limba şi literatura română / limba şi literatura maternă / proba obligatorie a profilului / proba la alegere a profilului şi specializării). Contestaţiile la BAC 2018 se pot depune între orele 12:00 – 16:00 la centrele unde a avut loc examinarea candidaţilor.

5-8 iulie: Rezolvarea contestaţiilor.

9 iulie: Afişarea rezultatelor finale ale Bacalaureatului 2018

Între 5 şi 8 iulie vor fi soluţionate contestaţiile, în timp ce afişarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 9 iulie.

AFIŞAREA PRIMELOR REZULTATE ALE EXAMENULUI DE BACALAUREAT 2018

Afişarea primelor rezultate are ca termen data de 4 iulie, până la ora 12:00, fiind urmată de depunerea contestaţiilor între orele 12:00 şi 16:00.

Între 5 şi 8 iulie, vor fi soluţionate contestaţiile, în timp ce afişarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 9 iulie. Rezultatele vor fi afişate, atât la instituţiile de învăţământ, cât şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro.

Elevii care nu promovează examenul de Bacalaureat din prima sesiune pot să se înscrie în perioada 10-13 iulie pentru a doua sesiune de examen.

Sesiunea a doua va începe pe 20 august, cu proba la Limba şi Literatura Română, urmată, pe 21 august, de proba la Limba şi Literatura maternă, proba obligatorie de profil va avea loc pe 22 august, iar ultima probă este cea la alegere şi este susţinută pe 23 august.

În 2017, din totalul celor 39.451 de candidaţi înscrişi, s-au prezentat 29.856 de candidaţi, 19.201 din promoţia 2017 şi 10.655 din promoţiile anterioare. Potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale, în 2017, rata finală de promovare a examenului de Bacalaureat a fost de 72,9%.

REZULTATE SIMULARE BACALAUREAT

În urma simulării probelor scrise de la simularea examenului de bacalaureat 2018, ponderea elevilor de clasa a XII-a cu medii care asigură promovarea, respectiv de 6 şi peste 6, a fost de 39,55%, adică 43.800 de elevi din 110.752 de elevi prezenţi, a anunţat Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).

"În urma simulării probelor scrise ale examenului naţional de Bacalaureat organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale în perioada 19-22 martie 2018, situaţia statistică generată de rezultatele înregistrate relevă că ponderea elevilor de clasa a XII-a cu medii care asigură promovarea (6 şi peste 6) este de 39,55% (43.800 de elevi din 110.752 de elevi prezenţi). Rezultatul este superior celui înregistrat anul trecut (38,23%). Datele prezentate în acest comunicat nu sunt finale, centralizarea lor fiind realizată în proporţie de 99,9%", s-a arătat într-un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei Naţionale, remis vineri seară MEDIAFAX.

Pe probe, situaţia cumulată a notelor mai mari sau egale cu 5 a fost următoarea:

​67,7% în 2018 la proba E) a) - Limba şi literatura română (59,4% în 2017)

75,8% în 2018 la proba E) b) - Limba şi literatura maternă (74,1% în 2017)

48,8% în 2018 la proba obligatorie a profilului E) c) - Matematică sau Istorie (real / uman) (52,1% în 2017)

La proba la alegere a profilului E) d), susţinută doar de elevii claselor a XII-a (Geografie, Biologie, Fizică, Logică, Economie, Chimie, Psihologie, Filosofie, Sociologie sau Informatică), rata notelor peste 5 a fost de 81% (superioară cu 21 de procente faţă de anul trecut - 60,4%).

În 6 judeţe, rata de promovare la clasa a XII-a a depăşit 45%: Hunedoara (45,3%), Brăila (46,1), Alba (47,3%), Galaţi (48,7%), Cluj (49,8%) şi Iaşi (50,2%).

Procente reduse de promovare la simularea examenului de BAC 2018 s-au înregistrat în judeţele Călăraşi (25,6%), Giurgiu (25,2%) şi Ilfov (22%).

SUBIECTE POSIBILE FIZICĂ

Mediafax va publica in premieră subiectele şi baremul la proba Fizica a Bacalaureatului 2018. Pentru modele si subiecte posibile la Fizică, vă rugăm să accesaţi site-ul edu.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici