Bacalaureat 2010: Peste 75.000 de elevi, înscrişi la a doua zi a probei orale la română

Examenul de bacalaureat 2010 continuă marţi, pentru a doua zi, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba şi literatura română, în 16 februarie fiind înscrişi 75.689 de candidaţi, potrivit statisticilor Ministerului Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului.

116 afișări
Imaginea articolului Bacalaureat 2010: Peste 75.000 de elevi, înscrişi la a doua zi a probei orale la română

Bacalaureat 2010: Peste 75.000 de elevi, înscrişi la a doua zi a probei orale la română (Imagine: Haaz Sandor/Mediafax Foto)

Proba la competenţe lingvistice şi de comunicare orală în limba română a fost programată în timpul semestrului, în zilele de 15,16 şi 17 februarie, iar pentru susţinerea ei au fost înscrişi 204.708 candidaţi reapartizaţi în 1.411 centre de examen. În Capitală, pentru proba de marţi au fost înscrişi 7.800 de candidaţi, testul fiind organizat în 111 centre.

MECTS a stabilit calendarul pe zile pentru această probă, iar pentru proba de miercuri au fost înscrişi 45.778, dintre care 4.800 în Bucureşti.

Opt elevi au solicitat recunoaşterea/echivalarea probei, întrucât deţin un certificat de competenţă lingvistică în conformitate cu normele stabilite de Ministerul Educaţiei.

După primele evaluări ale rezultatelor primite, luni până la ora 16.00, aproape 57% din cei 69.969 de elevi evaluaţi la proba de competenţe de comunicare orală în limba şi literatura română au primit calificativ de utilizator experimentat, peste 30,08% au obţinut certificat de utilizator avansat, iar 13,19% s-au încadrat în categoria utilizator de nivel mediu.

Conform datelor preliminare centralizate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba şi literatura română (proba A) susţinută luni au participat 69.970 de elevi, din cei 83.233 înscrişi. Dintre elevii care au participat, 69.969 au fost evaluaţi şi un candidat, din Bucureşti, a fost eliminat pentru tentativă de fraudă, potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei.

În urma evaluării, 9.266 de elevi (13,19%) s-au încadrat în categoria utilizator de nivel mediu, cei mai mulţi în Bucureşti şi în judeţele Galaţi şi Harghita. Totodată, 21.045 (30,08%) de candidaţi au obţinut certificatul de utilizator avansat, cei mai mulţi în Capitală şi în judeţele Bihor şi Iaşi, iar 39.698 (56,74%) cel de utilizator experimentat, majoritatea în Bucureşti şi judeţele Prahova şi Ialomiţa.

La proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, candidaţii intră în sala de examen în ordinea afisată, respectându-se criteriul alfabetic şi ora prevăzută pentru fiecare grupă.

Este interzis candidaţilor să pătrundă în sală cu orice fel de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.

Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de către preşedintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

La probele orale, candidatul extrage un bilet şi primeşte hârtie ştampilată pentru ciornă. Pentru elaborarea răspunsurilor, se acordă fiecărui candidat câte 15 minute, iar pentru susţinerea acestora în faţa comisiei, câte 10 - 15 minute.

Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional. Nivelul de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă se stabileşte de comun acord de către cei doi profesori examinatori, în conformitate cu descriptorii din programele de bacalaureat si cu grila cuprinsă în procedurile elaborate şi transmise de CNEE.

Suplimentul descriptiv al certificatului de competenţă conţine descrierea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă ale candidatului si se va completa în conformitate cu nivelul acordat candidatului.

Un elev care nu se prezintă la probele orale poate participa la probele scrise, însă nu poate promova examenul de bacalaureat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici