Băiatul cel mare al lui Tortică va fi urmaşul acestuia la tron

Consiliul de Coroană al Casei Regale de la Costeşti de Argeş a decis, joi la prânz, în unanimitate de voturi, ca urmaşul la tron al regelui Tortică, decedat luni, în ajun de Crăciun, în urma unui infarct, să fie prinţul Dan, băiatul cel mare al regelui.

3 afișări

Împăratul Iulian al romilor, prezent la funeraliile regelui Tortică- Ilie Badea Stănescu - a emis un decret prin care dispune şi recunoaşte în acelaşi timp înscăunarea lui Dan Stănescu în calitate de rege al romilor de pretutindeni.

"Este o pierdere grea, a fost un rege bun. Viaţa însă trebuie să meargă mai departe, chiar dacă regele Tortică a murit, iar de acum rege este Dan Stănescu, fiul lui cel mai mare, conform cutumelor noastre. Regele Dan Stănescu a primit recunoaşterea mea prin decretul cu nr. 104, pe care l-am semnat", a declarat împăratul Iulian.

În prezenţa a peste o mie de oameni aflaţi în curtea Palatului de Aramă de la Costeşti de Argeş, regele Dan Stănescu a fost aşezat pe tron şi a primit coroana regală. Asistenţa a strigat în repetate rânduri: "Regele Tortică a murit, trăiască regele Dan Stănescu!".

Sute de persoane au asistat la slujba de înmormântare a regelui Tortică - Ilie Badea Stănescu. La funeralii este prezent şi regele romilor Florin Cioabă, venit special de la Sibiu pentru a-l însoţi pe ultimul drum pe regele Tortică.

"Este o mare pierdere pentru comunitatea noastră şi sunt foarte supărat de acest lucru. Regele Tortică a militat pentru unire şi pentru bună înţelegere între toţi romii şi între romi şi români. A fost un om bun, l-am cunoscut, a avut un suflet de aur. Dumnezeu să-l odihnească", a declarat regele Florin Cioabă.

Sicriul cu corpul neînsufleţit al lui Tortică a fost scos din "Palatul de Aramă" în acordurile muzicii fanfarei romilor, prezentă la Costeşti, şi aşezat în maşina mortuară. Imediat, focul care a ars permanent timp de trei zile şi trei nopţi în curtea Palatului a fost stins de către supuşi. Romii din Costeşti au credinţa că între momentul decesului şi cel al scoaterii din casă al sicriului un foc mare trebuie să ardă permanent în curtea decedatului.

Cortegiul s-a deplasat de la Palatul de Aramă prin tot oraşul până la biserică, unde la ora transmiterii acestei ştiri are loc slujba religioasă. Sicriul este însoţit permanent de şase bodyguarzi.

Încă de miercuri, peste două sute de persoane au venit la Costeşti, la focul de priveghi al regelui încoronat al romilor de pretutindeni, Tortică, decedat luni seară, în urma unui infarct. Toţi cei care l-au iubit pe regele Ilie Badea Stănescu au venit, miercuri, la Costeşti, judeţul Argeş, pentru a-i aduce un ultim omagiu. Ei au respectat ritualul focului, impus de tradiţia romilor, care spune că din momentul în care moare un rom şi până în momentul în care este scos din casă pentru a fi dus la biserică, în curte, cunoscuţii şi rudele, toţi cei care l-au iubit trebuie să stea permanent în jurul unui foc aprins.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici