Bănicioiu: Cardul de sănătate funcţionează normal. Multora nu le convine că nu am uitat de el

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat, înainte de a intra la grupul PSD din Senat, că marţi cardul a funcţionat normal, precizând că "multora nu le convine" faptul că acest document poate fi utilizat şi nu a fost "uitat".

505 afișări
Imaginea articolului Bănicioiu: Cardul de sănătate funcţionează normal. Multora nu le convine că nu am uitat de el

Bănicioiu: Cardul de sănătate funcţionează normal. Multora nu le convine că nu am uitat de el (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Sistemul cardului funcţiona normal. Nu convine multora nici faptul că funcţionează, nici faptul că nu îl amânăm şi nici faptul că nu am uitat de el aşa cum au făcut colegii din PNL, care l-au uitat mulţi ani. Unii sunt foarte supăraţi că acest card funcţionează şi, practic, toate acele servicii care erau decontate până acum din burtă, vor trebui şi executate în unele cazuri sau nu vor fi plătite dacă nu vor fi făcute. Sistemul funcţionează corespunzător", a mai spus ministrul Sănătăţii, răspunzând unei întrebări cu privire la blocarea sistemului de funcţionare a cardului, marţi, pe parcursul a câtorva ore.

Totodată, Bănicioiu a spus că sistemul cardului nu se poate bloca timp de 10 minute.

"Tot venim în fiecare zi cu anunţuri din ce în ce mai alarmiste că zece minute a fost blocat sistemul. În primul rând, nu se poate să se blocheze 10 minute", a adăugat el.

Medicii de familie au reclamat din nou, marţi, blocaje în funcţionarea cardului de sănătate, în timp ce reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate spun că sistemul a funcţionat şi că la CNAS nu au fost făcute sesizări, numai în două ore fiind acordate 137.567 de servicii medicale cu card.

Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, dr. Rodica Tănăsescu, a spus că marţi dimineaţă au fost probleme, de scurtă durată, în funcţionarea cardurilor de sănătate.

Unii medici de familie au spus că nu au putut folosi cardul de sănătate, cel mai probabil din cauza suprasolicitării sistemului informatic, iar pacienţii au fost nevoiţi să aştepte mai mult timp pentru a intra la consultaţii.

Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) spun că sistemul cardului naţional de sănătate a fost funcţional marţi, chiar dacă este început de lună şi se fac raportări de către furnizorii de servicii medicale. Potrivit acestora, la CNAS nu s-au primit marţi sesizari despre blocaje în sistemul cardului de sănătate sau în celelalte aplicaţii informatice.

CNAS a precizat că au fost acordate, între orele 9.00 şi 11.00, 197.130 de servicii medicale, dintre care 137.567 cu card şi 59.563 fără card. În Bucureşti, în cele două ore au fost acordate 20.706 servicii cu card şi 9.727 fără card.

"Sistemul cardului naţional de sănătate este funcţional şi nu au existat blocaje. Chiar dacă ne aflăm la început de lună, perioada de raportări pentru furnizorii de servicii medicale, problemele semnalate astăzi au fost de funcţionalitate. Acest lucru este demonstrat de numărul de servicii medicale validate cu cardul, înregistrate în sistem", a mai arătat CNAS.

Medicii de familie bucureşteni au acordat, între orele 9.00 şi 11.00, 5.801 servicii cu card şi 3.056 fără card, a precizat sursa citată.

Potrivit statisticilor CNAS, la nivel naţional, în urma validării cu cardul de sănătate, au fost înregistrate în sistem, la orele 9.00 şi 10.00: în 25 mai - 46.764 de servicii cu card şi 49.226 fără card, în 28 mai - 45.162 de servicii cu card şi 45.799 fără card, iar în 2 iunie au fost 58.968 de servicii cu card şi 45.732 fără card.

De asemenea, marţi, între orele 09.00 şi 11.00, la nivel naţional, au fost eliberate din farmacii 34.157 de reţete, dintre care 18.471 validate cu cardul de sănătate. Numărul de reţete eliberate de furnizorii de servicii farmaceutice în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti în acest interval a fost de 2.697, dintre care 1.358 validate cu cardul.

Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate fac apel la furnizorii de servicii medicale să informeze de urgenţă helpdesk-ul CNAS sau centrele de asistenţă organizate la nivelul fiecărei case de asigurări despre orice probleme de funcţionalitate a sistemului, pentru a putea fi remediate în cel mai scurt timp. Responsabilii şi datele de contact ale acestora sunt afişate pe site-urile CNAS şi ale caselor judeţene de asigurări de sănătate.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, declara, în 28 mai, că speră ca, în două luni, toate problemele legate de cardul naţional de asigurări de sănătate să fie rezolvate, iar din august serviciile medicale să poată fi acordate numai în baza acestui document.

Declaraţiile au fost făcute după ce Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie au anunţat că, în acest moment, cardul nu poate să fie unicul instrument de validare şi decontare a serviciilor acordate.

Reprezentanţii medicilor de familie au semnalat faptul că este nevoie de o creştere a vitezei de transmitere a datelor, precizând că server-ul cardului a mers cu dificultate, s-au putut citi cardurile, dar nu s-au putut valida serviciile efectuate pe baza acestora.

Cardul naţional de sănătate trebuia să fie, din 1 mai, unicul sistem de validare şi decontare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

În mai, prima lună de folosire a cardului de sănătate, au fost acordate peste 10 milioane de servicii medicale, dintre care 6,4 milioane au fost validate cu cardul de sănătate, potrivit unei statistici prezentate de CNAS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici