Bănicioiu: În foarte multe spitale judeţene pacienţii îşi cumpără medicamente şi materiale sanitare

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, recunoaşte că în foarte multe spitale din ţară, în special cele judeţene, pacineţii îşi cumpără medicamente şi materiale sanitare, deşi consideră că acest lucru nu este normal, dar crede că până la sfârşitul anului această problemă ar trebui rezolvată.

174 afișări
Imaginea articolului Bănicioiu: În foarte multe spitale judeţene pacienţii îşi cumpără medicamente şi materiale sanitare

Bănicioiu: În foarte multe spitale judeţene pacienţii îşi cumpără medicamente şi materiale sanitare (Imagine: Shutterstock)

Prezent, luni, la Vaslui, la inaugurarea Spitalului Judeţean de Urgenţă din municipiu, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a recunoscut că pacienţii din multe spitale judeţene din ţară sunt nevoiţi să-şi cumpere medicamente şi materiale sanitare pentru a fi trataţi, lucru care nu i se pare normal, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Bănicioiu spune că aceasta este o chestiune care se întâmplă de foarte mulţi ani în sistemul sanitar de stat, fenomen care însă ar trebui să dispară în cel mai scurt timp, prin introducerea cardului de sănătate.

"Nu e normal ca pacienţii să cumpere materiale sanitare când sunt internaţi în spital şi, de aceea, un pas important a fost introducerea pachetului pentru servicii medicale de bază. În primul rând, ştim ce decontăm, pentru că până în luna iunie nu prea ştiam cât şi ce anume plăteam. Al doilea pas este că, de la 1 ianuarie, o să avem card de sănătate. Fie că ne place sau nu, o să avem cu toţii acest card, deci se vor risipi mai puţini bani. Acei bani vor rămâne în sistemul sanitar. Altfel nu vor fi niciodată suficienţi bani şi niciodată nu vom putea acoperi nevoia de medicamente, nevoia de investiţii, infrastructura şi aşa mai departe. Nu trebuie să ne facem că nu ştim problemele din sănătate, iar faptul că bolnavii cumpără medicamente nu e de ieri, de azi, este o chestiune care trenează de foarte mult timp", a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Deşi nu a putut preciza cu exactitate o dată de la care pacienţii nu-şi vor mai cumpăra medicamente pe perioada cât sunt internaţi în spital, ministrul Bănicioiu crede că, cel puţin din punct de vedere teoretic, acest lucru ar trebui să se întâmple până la sfârşitul anului.

"Nu mai sunt atât de multe spitale în care se cumpără medicamente de către pacienţi, dar este adevărat că în foarte multe dintre spitalele judeţene se întâmplă acest lucru. În momentul în care avem gestiunea foarte bună, se va rezolva această problemă. Nu cred că poate fi acum acuzat în vreun fel Ministerul Sănătăţii. Vom da drumul la cardul de sănătate, pentru că de şapte ani ne tot chinuiam să facem acest lucru, iar în momentul în care va intra în vigoare şi când tot sistemul va funcţiona aşa cum trebuie, vom avea suficienţi bani încât să plătim tot. Teoretic, până la finalul anului ar trebui să rezolvăm problema”, susţine ministrul Bănicioiu.

Ministrul Sănătăţii a fost prezent, luni, la Vaslui, unde a participat la inaugurarea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU), investiţie care se ridică la peste 15 milioane de euro. Modernizarea SJU Vaslui a constat, pe lângă reabilitarea întregii clădiri cu cinci etaje, şi în dotarea cu 123 de echipamente medicale noi pe majoritatea secţiilor unităţii spitaliceşti. De asemenea, au fost achiziţionate 497 de paturi noi, fiecare salon fiind dotat cu propria baie pentru pacienţi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici